joi, 18 aprilie, 2024

Un nou mister legat de piramide a fost elucidat! Cum se explica alinierea lor perfecta

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre marile mistere legate de construirea piramidelor il reprezinta modul in care au putut fi aliniate perfect, fara o tehnologie moderna.

Marea Piramida de la Ghiza este aliniata perfect de-a lungul punctelor cardinale, iar laturile ei sunt drepte.

In lipsa unei tehnologii moderne, constructorii piramidei au reusit totusi sa alinieze perfect monumentul, cu o eroare de numai o cincisprezecime de grad, explica inginerul si arheologul Glen Dash.

Aceasta precizie a masuratorilor a fost observata si la o alta piramida de pe platoul Ghiza si la una construita in zona Dahshur. Este uimitor ca acest lucru a fost posibil fara ajutorul dronelor si computerelor.

Pana acum nimeni nu a reusit sa explice cum au reusit constructorii din Egiptul antic o asemenea performanta.

Glen Dash a venit insa cu o ipoteza interesanta, anul trecut. Studiul realizat de el sugereaza ca alinierea monumentelor a fost posibila cu ajutorul echinoctiului de toamna, cand ziua este egala cu noaptea.

Inginerul a verificat aceasta teorie realizand un experiment, pe 22 septembrie 2016, in ziua echinoctiului de toamna. Cu ajutorul unei tije speciale, el a urmarit modul in care se deplaseaza umbra acesteia pe sol.

Astfel a trasat mai multe puncte, iar la finalul zilei a unit doua dintre acestea, obtinand o linie aproape perfect dreapta, pe directia est-vest.

Aceasta metoda se numeste si cercul indian si poate fi observat mai jos:

La echinoctiu, varful umbrei formeaza o linie aproape perfecta est-vest, explica Dash. Apare insa o mica eroare, care este similara celei pe care au facut-o constructorii care au ridicat piramidele lui Keops si Kefren si piramida Rosie de la Dahshur.

Metoda aceasta putea fi foarte usor folosita de vechii egipteni. Aveau nevoie doar de o tija si de o zi insorita, lucruri de care nu duceau lipsa.

Din pacate, nu exista documente care sa ateste ca egiptenii au folosit int-adevar aceasta metoda pentru alinierea piramidelor.

Este insa o solutie simpla, care ar fi dat rezultatele incredibile pe care le putem observa la piramidele si templele egiptene.

Studiul lui Glen Dash a fost publicat anul trecut in The Journal of Ancient Egyptian Architecture.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img