vineri, 29 martie, 2024

Un obicei comun provoaca alergii alimentare la copii

Distribuie:

Publicat:

Expunerea indelungata la fumul de tigara poate provoca alergii alimentare la copii, arata un studiu efectuat de catre cercetatorii suedezi, publicat in revista de specialitate “The Journal of Allergy and Clinical Immunology,” noteaza webmd.com. 
Fumatul pasiv este unul dintre factorii declansatori ai sensibilitatilor alimentare, dintre care cele mai frecvente se manifesta ca reactie la consumul de oua si alune, arata autorii studiului.
“Expunerea timpurie la fumul de tigara este un factor de risc pentru declansarea astmului, dar si pentru sensibilitatile alergice si eczeme in randul copiilor,” declara Anna Bergstrom, autoarea principala a studiului efectuat in cadrul Institutului Karolinska din Suedia.
“Pana in prezent, niciun studiu nu a analizat impactul pe care expunerea celor mici la fumul de tigara l-ar putea avea asupra aparitiei semnelor legate de consumul alimentelor cu grad mare de alergenicitate, adauga autoarea intr-un comunicat de presa lansat de institutul American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI).
Ce se intampla in organism la 20 de minute dupa ce ai terminat de fumat ultima tigara
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii suedezi au analizat indeaproape starea generala de sanatate a 3.800 de copii suedezi cu varste de pana la 16 ani pe o perioada de doi ani.
Cercetatorii au organizat, de asemenea, si sondaje de opinie in randul parintilor copiilor participanti la studiu, pentru a insemna prezenta semnelor de alergii alimentare in fisele medicale ale acestora.
Separat, copiii au fost testati pentru a vedea raspunsul organismului lor la cele mai frecvente tipuri de alergeni, ce se regasesc in produsele alimentare.
Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca in randul copiilor aflati la o varsta prematura si ai caror parinti sunt fumatori, prezenta semnelor ce indica declansarea alergiilor alimentare a fost mai frecventa.
Cu toate acestea, rezultatele testelor nu au confirmat in toate cazurile de expunere la fumat prezenta alergiilor alimentare.
Datele studiului nu au indicat prezenta unei relatii de tip cauza-efect, ci au identificat o legatura intre factorii ce potenteaza declansarea alergiilor alimentare si simptomele asociate acestora.
Rezultatele cercetarii au fost prezentate la reuniunea anuala organizata de institutul American Academy of Allergy, Asthma & Immunology in Atlanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img