joi, 28 martie, 2024

Un preot din Vaslui care a scris o carte, este acuzat de plagiat

Distribuie:

Publicat:

 

Parohul din comuna vasluiana Osesti, Geani Mocanul, sotul directoarei Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui, a realizat o monografie dedicata Manastirii Floresti,

 

Finantata din fonduri publice, despre care s-a confirmat ca a fost scrisa prin plagierea grosolana a unui studiu realizat de doua cercetatoare, prezentat si publicat in cadrul unui simpozion national.

 

Despre Manastirea Floresti se stie faptul ca este unul dintre cele mai reprezentative lacase de cult din tara, mai ales pentru arhitectura neogotica spectaculoasa, motiv pentru care s-au elaborat numeroase studii si s-au scris mai multe carti.

 

Lucrarea plagiat scrisa de preotul Geani Mocanu, intitulata "File de istorie. Manastirea Floresti. Album – monografie", a fost finantata de Consiliul Judetean Vaslui prin "Programul pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general pentru anul 2019" cu suma de 25.603 lei.

 

Profesorul de istorie Costin Clin, de altfel un bun cunoscator al istoriei locale, dar si al Manastirii Floresti, este cel care a descoperit furtul intelectual. Acesta spune ca monografia preotului este copia fidela a lucrarii "Contributii la istoria Manastirii "Sfantul Ilie" de la Floresti. Catagrafia averii secularizate la 1863", semnata de cercetatoarele Maria Popa si Doina Rotaru.

 

"La o prima lectura se impune observatia lipsei din bibliografia folosita de preotul nostru a studiului evocat mai sus si semnat de Maria Popa si regretata Doina Rotaru, desi autorul reproduce pasaje intregi din el (95%). Astfel, preotul Geani Mocanu se dovedeste un demn urmas al egumenului Nil, care in pisaniile pregatite pentru amplasarea in biserica si palat nu pomenea de vechii ctitori ai manastirii Floresti. Asemeni egumenului grec Nil, care a parasit Principatele in 1863 cu banii si documentele lacasului monahal secularizat, preotul Geani Mocanu a furat munca cercetatoarelor Maria Popa si Doina Rotaru. Preotul Geani Mocanu se vrea a fi un expert in arta plagiatului, care din pacate a luat o amploare fara precedent si este acceptata tacit de specialistii "tacuti", fara o atitudine transanta de condamnare si dezvaluire publica", afirma istoricul Costin Clit.

 

Tot istoricul Constatin Clit spune despre preot ca "le-a furat munca celor doua colaboratoare, fara macar a le mentiona".

Manatirea Floresti este una dintre cele mai renumite din tara, pentru constructia in stil romantic, cu fatata de caramida aparenta si cu elemente din piatra sculptata. Lacasul de cult este situat la doar 30 de kilometri de Vaslui, iar acolo se gaseste si renumita icoana imbracata in argint si poleita cu ar, care o infatiseaza pe Maica Domnului, tinandu-l in brate pe Pruncul Isus.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img