joi, 25 aprilie, 2024

Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit după detectarea unei scurgeri de abur

Distribuie:

Publicat:

Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit după detectarea unei scurgeri de abur care nu a generat o creştere a radioactivităţii, a anunţat joi compania care exploatează centrala, informează AFP.

Potrivit Rosenergoatom, filială a agenţiei naţionale ruse Rosatom, reactorul numărul doi dintre cele patru câte numără această centrală situată lângă Rostov-pe-Don, oraş important din sudul Rusiei, a trebuit oprit pentru reparaţii, după o scurgere detectată miercuri, la orele 21:54 GMT.

Această scurgere a fost cauzată de un defect de sudură de 18 milimetri la o conductă ce transporta apă non-radioactivă spre generatorul de abur al reactorului, potrivit aceleiaşi surse.

"Exista o mică scurgere de abur", a declarat Andrei Timonov, purtătorul de cuvânt al Rosenergoatom. El a afirmat că incidentul nu constituie un pericol şi că "totul va fi reparat în două zile", după ce conducta se va răci.

Potrivit Rosenergoatom, nivelurile de radiaţii de lângă centrală sunt "conforme nivelurilor normale".

Rusia este unul dintre principalii producători de energie nucleară din lume. Rosatom operează 38 de reactoare, construite în principal în timpul perioadei sovietice, în 11 centrale de pe întreg teritoriul rus, potrivit Agerpres.ro.

Moscova se poziţionează ca un exportator-cheie de servicii legate de energia nucleară, iar Rosatom lucrează inclusiv la proiecte în India şi în Egipt.

Uniunea Sovietică a fost în 1986 scena celei mai grave catastrofe nucleare din lume, după ce a explodat reactorul numărul patru de la Cernobîl, astăzi în Ucraina. Precipitaţiile radioactive au contaminat atunci o bună parte din Europa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img