joi, 28 martie, 2024

Un tanar de 18 ani a inventat un sutien care poate salva vietile a milioane de femei

Distribuie:

Publicat:

Cancerul de san este una dintre cele mai intalnite cauze de deces in randul femeilor, iar in America este estimat ca una din opt femei va dezvolta aceasta boala in decursul vietii. 

Dupa ce a fost aproape sa isi piarda mama din cauza cancerului la san, Julian Rios Cantu, un baiat in varsta de 18 ani din Mexic a inceput sa studieze si sa caute o solutie pentru aceasta afectiune grava.

Pe cand baiatul avea doar 13 ani mama lui a fost diagnosticata cu o forma grava a bolii, iar in mai putin de 6 luni a fost nevoita sa apeleze la o operatie de dubla mastectomie. 

Pentru ca nu a vrut ca cineva sa mai sufere la fel ca si mama lui din cauza acestei boli baiatul a inceput sa faca cercetari cu privire la tehnicile de diagnosticare actuale. Asa i-a venit o idee care ar putea salva milioane de vieti: sa creeze un sutien care sa detecteze cancerul de san.

Cu ajutorul a doi prieteni Julian a infiintat o companie numita Higia Technologies, iar ideea lui a fost atat de apreciata incat a castigat un premiu de 20 000 de dolari pentru a crea sutienul in stadiul de prototip.

Pentru ca tumorile canceroase schimba temperatura la nivelul pielii si conduc la cresterea fluxului sanguin, pe sutien vor fi montati biosenzori care sa inregistreze potentialele schimbari de temperatura. Pentru a avea rezultate, acesta ar trebui sa fie purtat intre 60 si 90 de minute in fiecare saptamana si va functiona ca un sistem timpuriu de detectare a bolii. 

Momentan ideea se afla in stadiu incipient, insa a fost apreciata de multi specialisti, care s-au oferit sa il sprijine pe tanar in demersul sau. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img