vineri, 29 martie, 2024

Un tip de cocktail, o noua forma de contraceptie pentru barbati

Distribuie:

Publicat:

Inspirati de cocktail-urile colorate si stratificate, cercetatorii au dezvoltat un contraceptiv pe termen mediu pentru barbati. Rezultatele sunt descrise in detaliu in jurnalul ACS Nano.

Formele comune de contraceptie la barbati sunt ori pe termen scurt (prezervativele), ori pe termen lung (vasectomie). Totusi, prezervativele pot da gres, iar vasectomia este o optiune doar daca cineva chiar doreste sa nu (mai) faca copii, nefiind de multe ori reversibila, necesitand interventie chirurgicala, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

De aceea, Xiaolei Wang si colegii de la American Chemical Society au creat o forma pe termen mediu, reversibila, de contraceptie masculina. S-au inspirat din unele cocktail-uri care au mai multe straturi de culori. Daca bautura este amestecata sau incalzita, straturile se combina intr-un lichid uniform. Echipa de cercetatori s-a intrebat daca ar putea folosi aceeasi abordare pentru a injecta straturi de materiale pentru a intrerupe canalul deferent, calea care duce sperma de la testicule la uretra. Aplicarea caldurii ar duce la amestecarea si dizolvarea straturilor, desfundand canalul.

Cercetatorii au testat aceasta abordare pe sobolani masculi. Au injectat pe rand patru straturi de materiale in canalele deferente: un hidrogel care formeaza o bariera fizica pentru sperma, nanoparticule din aur, care se incalzesc atunci cand sunt iradiate cu lumina infrarosie si acid etilendiaminotetraacetic (EDTA), un compus care dezintegreaza hidrogelul si omoara sperma si inca un strat de nanoparticule din aur. Materialele injectate au facut ca sobolanii sa nu impregneze femelele timp de doua luni. Totusi, atunci cand cercetatorii au folosit lumina infrarosie pe sobolani timp de cateva minute, straturile s-au amestecat si dizolvat, permitand animalelor sa se inmulteasca. Cercetatorii sustin ca desi experimentul are rezultate promitatoare, mai este nevoie de studii pentru a verifica siguranta materialelor. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img