vineri, 19 aprilie, 2024

Una dintre cele mai mari companii romanesti, victima razboiului politic

Distribuie:

Publicat:

Razboiul politic in Romania pare a fi perpetuu. Deja populatia pare a se fi obisnuit cu situatia si nici macar economia nu mai reactioneaza asa cum ar fi normal intr-o tara democratica. Situatia insa devine dramatica atunci cand razboiul dintre politicieni sau extensii ale acestuia spre anumite zone de afaceri sau servicii speciale afecteaza chiar locurile de munca. Intr-o asemenea situatie lucrurile devin dramatice.

Este si Cazul Rompetrol, o companie fanion a economiei romanesti. In loc ca investitorii sa se ocupe de dezvoltarea si extinderea afacerilor companiei in beneficiul Romaniei prin cresterea numarului de locuri de munca directe si indirecte, acestia sunt plimbati pe la parchete pentru diverse declaratii in dosarele deschise pe numele unor politicieni si oameni de afaceri romani. S-a ajuns pana la masuri de sechestru si popriri ceea ce a condus la sincope majore in activitatea de zi cu zi a companiei. Problemele au inceput inainte ca Grupul kazah KazMunayGas (KMG) sa achizitioneze de la Dinu Patriciu compania Rompetrol si s-au intensificat in ultimii ani.
Dovezile au iesit la iveala in ultimele luni si marturii directe ale unor personaje la cel mai inalt nivel de decizie au devoalat ca nebunia nu are a face mai nimic cu activitatea companiei cat cu rafuielile intre grupuri care pot fi numite de drept a fi mafiote. Totul a culminat cu un set de stenograme ajunse in mana presei in care fostul presedinte al Romaniei si fostul sef al Fiscului discuta fara nici o apasare soarta companiei. Discutiile au fost confirmate si din interiorul sistemului chiar de fostul sef Antimafia, Alina Bica, fost procuror-sef al DIICOT (dar in calitate de secretar de stat la Ministerul Justitiei in Cabinetul Boc a facut parte din delegatia de negocieri cu cei de la KazMunayGas), ea insasi cercetata acum in mai multe dosare de coruptie de procurorii anticoruptie.

Aceasta afirma de cateva luni, in mai multe emisiuni TV sau alte aparitie media, ca intre zona politica, magistrati si varful serviciilor de informatii existau si alt tip de relatii decat cele institutionale. De remarcat de dezvaluirile vin la aproape 4 ani de cand negociatorul-sef al Guvernului Romaniei marturisea in cadrul unui interviu lucruri socante:

”Cred ca KazMunaiGaz are aceleasi sentimente fata de noi ulterior semnarii memorandumului. Pentru ca in timpul negocierilor, in desele pauze, pentru ca negocierile s-au intins dincolo de miezul noptii mai multe zile, mai stai la o cafea, la o tigara si spuneau prin ce presiuni au trecut: amenintari cu procuratura, ca o sa-i salte procuratura, ca o sa-I duca la DNA, ca vor fi arestati, sustinea in cadrul unui interviu din 2013 pentru Gandul un fost oficial – Gabriel Dumitrascu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, negociator-sef cu partea kazaha cu privire la intelegerea cu kazahii, detinatorii grupului Rompetrol, pentru ca Guvernul sa nu mai pretinda datoriile istorice de 517 milioane de euro ale rafinariei Petromidia, primind in schimb 44,6% din actiuni, o oferta de 200 de milioane de doari pentru 26,6% dintre acestea si garantia ca restul de 18% nu vor fi diluate in urmatorii ani.

Lucrurile sunt si mai clare atunci cand studiem direct ceea ce se discuta la cel mai inalt nivel – intre presedintele Romaniei si fostul sef al Fiscului (acum in stare de arest si implicat in mai multe dosare de mare coruptie instrumentate de procurorii DNA.

Pasajele fac parte din dosarul Rompetrol 2, in care 14 persoane sunt urmarite penal pentru manipularea pietei de capital, delapidare, abuz in serviciu, evaziune fiscala si spalare de bani, printre care si fostii ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea. In acest dosar, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost interceptat, iar stenogramele discutiei cu Sorin Blejnar a fost data in presa in 2012. Data discutiei telefonice este septembrie 2010.

Potrivit unui comunicat din acel moment al Presedintiei, discutiile dintre Traian Basescu si fostul sef al ANAF au vizat recuperarea datoriilor catre stat ale companiei Rompetrol, in contextul in care combaterea evaziunii fiscale si colectarea creantelor la bugetul de stat au facut obiectul unei hotarari CSAT din 28 iunie 2010.

“Femeie: cabinet presedintele Romaniei
Sorin Blejnar: sarut mana. De la ANAF. Blejnar. Presedintele ANAF sunt.
Femeie: Buna ziua, domnule Blejnar. Va rog.
SB: Cu domnul presedinte as dori daca se poate. Sau mai tarziu sau cand.
F: Ramaneti pe telefon. Incerc sa vad daca imi raspunde.
SB: Am inteles
F: Multumesc.
 
Barbat: Alo
SB: Sa traiti, domnu presedinte
Traian Basescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o data pe mail situatia aia cu constructorii.
TB: Da. Ma, eu am si facut o confuzie ca era primul in lista datornicilor Tehnologica si am zis ca e o lista cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a inceput procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plateste, deci ei in general sunt platitori buni astia. Dar tot timpul sunt cu restante datorita faptului ca incaseaza de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Si atunci noi am inceput sa facem o alta procedura. Ne-am dus la CANDNR si i-am facut tert poprit.
TB: Ihi
SB: Daca o sa va uitati acolo pe ce am incasat noi, marea majoritate sunt pe popriri… desigur… adica le taiem finantarea, dar ii tinem asa, cat de cat sub control
TB: Da, aha
 
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hartie de la Rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seara, maine, urmeaza sa ne faca o plata de 54 de milioane in contul obligatiunilor ala pe care le-am emis noi.
TB: Mai, fiti atenti ca aici intram in alta belea. Cred ca e un truc
SB: Stiu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atat cat statul roman sa nu mai devina majoritar
SB: Da, asa este, asa este. Si eu am o decizie a consiliului concurentei din 2005
TB: Da
SB: Care spune ca o astfel de ipoteza, ca ei sa faca o plata partiala, nu va fi luata in calcul. Am vorbit si cu Bogdan, cu Chiritoiu, sa imi dea o hartie in sensul asta. Si sa spuna ca altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci in 2004 si nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca sa ii presam in directia sa ne plateasca tot. Si eu vreau sa le fac acuma o hartie prin care sa le spunem ca le multumim pt cele 54 de milioane, dar avand in vedere toate consideratiile astea, cu decizia, cu toata istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun ca asta este doar o plata partiala si ca le multumim si speram, le indicam conturile si spunem ca pana in 30.09.2010 asteptam si celelalte plati sa ni le plateasca. Altfel, si le bag asta voalata, le spun ca altfel ar fi in ajutor de stat si trebuie sa luam masurile legale de sanctionare nu mai stiu ce.
TB: Ma, sfatuieste cu juristii, ca sa nu ne trezim ca spune pai v-am dat 54 de milioane, deci restul va dam actiuni, dar sunteti minoritari. Ca tot jocul lor asta a fost sa ne dea ceva, sa se delisteze, sa isi faca marire de capital, sa spuna da, dar nu mai sunteti majoritari.
SB: Maine este ziua in care noi avem opozitia la majorarea de capital. Tocmai si tot maine este. Nu, jocul lor este asta, este evident numai ca stiti ca am incercat cu ministerul justitiei sa modificam ordonanta.
TB: Da
SB: Si au spus ca nu putem, ca exidu, curtea de arbitraj international, nu putem in timpul jocului sa schimbam regula
TB: Da
SB: Si atunci ne-am dus pe acel memorandum pe doua variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: Si doi, opozitia asta la majorare. Maine avem termenul pentru opozitia la majorare
TB: Da
SB: Numai ca in timpul asta lor le curge legea asa cum este si ne-au anuntat ca… eu cred ca ii putem juca un pic cu o hartiuta bine gandita, care am vorbit-o deja cu chiritoiu… sa le spunem ca altfel e ajutor de stat si sa intram cu ei pe o alta directie, pe comisia europeana, cu notificare, cu…
TB: Ma, ganditi-o, nu cumva sa ne trezim ca spun: baieti, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteti fi majoritari. I-ati primit.
SB: Da, am inteles
TB: Adica, atentie, ca dupa ce i-ai primit…
SB: Cu tot respectul, domnule presedinte, dar pe directia asta se va merge. Suntem cam legati de maini si de picioare. Pentru ca asa am facut legile in 2003 sau cand Dumnezeu le-am facut
TB: Da
SB: Da, in 2003. Deci a fost gandit atuncea, ca de aia au facut-o, pe smecherie au gandit-o de la inceput. Da, am inteles, o sa incerc sa le dau adresa, eu asa le-am scris adresa, ca le multumim, dar ca intelegem ca e doar o plata partiala, avand in vedere decizia consiliului concurentei si care la momentul respectiv
TB: Ma, Sorine, nu ma pricep.
SB: Nu am inteles
TB: Nu stiu, dar aveti grija sa nu ne trezim in situatia in care spun, baieti, v-am dat 54 de milioane, de restul luati actiuni. Sunteti minoritari, asta e viata.
SB: Din pacate, asta o sa fie
TB: Ma, vorbeste cu ministrul justitiei. Gasiti o solutie sa…
SB: Am inteles. Bine, domnule presedinte
TB: Sa ne putem valorifica toata creanta.
SB: Am inteles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect
TB: La revedere”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img