vineri, 26 aprilie, 2024

Unde se ascund chimicalele din tutun si cum ii pot afecta pe nefumatori

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au facut apel la aprofundarea cercetarilor in ceea ce priveste riscul pe care il atrage dupa sine „fumatul la mana a treia”, dupa ce au observat ca chimicalele din fumul de tigara se pot gasi in aproape o treime dintre particulele de aer din mediul in care traiesc nefumatorii. Cercetatorii americani au descoperit ca o serie de chimicale daunatoare din fumul de tigara raman ascunse in haine, mobila si covoare si se pot intoarce in aer, urmand sa circule prin cladirile de birouri, prin scoli si prin alte locuri in care fumatul nu este permis. 

Diferit de fumatul clasic sau de cel pasiv, riscurile pe care fumatul la mana a treia le aduce sanatatii oamenilor sunt mai putin cunoscute. Testele de laborator au aratat ca expunerea la rezidurile de tutun, ramase pe piele, haine sau pe alte suprafete, pot afecta cresterea si imunitatea in cazul soarecilor. Expertii care s-au ocupat de aceste teste au explicat ca acest fenomen poate fi un semn de ingrijorare si pentru copiii care traiesc in casele unor fumatori. Problema vine din cauza rezidurilor de nicotina care se ascund in suprafetele din interorul casei. Combinate cu o alta serie de chimicale existente in aer, acestea pot forma nitrozamine specifice tutunului, care pot cauza cancer, asa cum au aratat studiile precedente. 

Cele mai recente rezultate ale cercetarilor au fost publicate in revista Science Advances si lanseaza un avestisment referitor la faptul ca aceste particule de nicotina nu doar ca se regasesc pe suprafetele respective, ci ele se pot intoarce in aer si raspandi, ulterior. 

Acest lucru se aplica si in cazul tigarilor electronice care contin, de asemenea, nicotina, si sunt permise in spatiile publice. „Întro sala de clasa goala, in care fumatul nu a mai fost permis de mult timp, am descoperit ca 29% din totalul masei de aer din interor continea chimicale specifice fumatului la mana a treia”, a explicat medicul Anita Avery, unul dintre speciatistii care au participat la realizarea acestui studiu. 

Aceleasi rezultate au fost scoase la iveala si in cazul locurilor publice in care fumatul este interzis, in magazine sau cladiri de birouri. Neil Thomas, profesor de epidemiologie si cercetator in cadrul Universitatii din Birmingham a explicat ca studiile precedente facute asupra acestor chimicale de interior au sugerat un risc mic de crestere a cazurilor de cancer. „Acest studiu arata, o data in plus, cat de extinsa poate fi expunerea noastra la aceste chimicale”, a spus acesta. 

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img