vineri, 29 martie, 2024

Ungaria EXCLUSA din Comunitatea Democratiilor

Distribuie:

Publicat:

La o reuniune a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de luna trecuta, s-a pus in miscare un proces care ar putea duce la eliminarea Ungariei din Comunitatea Democratiilor. Ungaria a fost inclusa in comunitate in 2000, la o reuniune la care au participat ministrii de externe a 106 natiuni. Daca Ungaria va fi eliminata din comunitate, acest lucru va insemna o internationala ca natiunea a incetat sa mai fie o democratie.

Comunitatea Democratiilor este o coalitie interguvernamentala de state, angajate in cultivarea valorilor si institutiilor democratice. Aceasta sustine natiunile membre in diferite stadii de dezvoltare democratica, prin discutii si identificarea celor mai bune metode de urmat. Comunitatea promoveaza documentul sau fondator, Declaratia de la Varsovia, ca “unul dintre documentele cele mai complete si coerente cu privire la democratie”, si isi declara intentia de a sprijini tranzitia democratica si consolidarea la nivel mondial.

Comunitatea Democratiilor a luat fiinta in anul 2000, la Varsovia, la initiativa Secretarului de Stat al SUA, Madeleine Albright, si a ministrului Afacerilor externe al Poloniei, prof. Bronislaw Geremek. Din 2010, actiunile guvernului maghiar, condus de Viktor Orban, au inceput sa semene tot mai mult cu cele ale lui Putin si s-a vorbit despre “Putinizarea Ungariei”. El a rescris constitutia, a intervenit in sistemul judiciar si a erodat libertatea mass-media si cea religioasa. Alegerile din din aprilie 2014 in urma carora Orban a castigat un al treilea mandat, au fost libere, dar nu corecte, asta dupa ce partidul sau, Fidesz, a rescris regulile electorale in propriul avantaj, ceea ce a facut dificila actiunea partidelor de opozitie, potrivit hotnews.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img