miercuri, 24 aprilie, 2024

Ungurii au un departament specializat in defaimarea Romaniei. Ioan Aurel Pop: Se numeste Trianon 100 si pregateste momentul de apogeu 2020

Distribuie:

Publicat:

Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, sustine ca Guvernul ungar a creat un departamentul special care sa prezinte opiniei nationale si internationale informatii alternative despre Romania, Ardeal si Tratatul de Trianon.

Ioan-Aurel Pop a declarat miercuri ca Romania poarta un razboi informational si de comunicare cu Ungaria, iar pe fondul aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire si a implinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (semnat in 1920), Guvernul ungar a creat un departament special care sa prezinte opiniei publice “o falsa” istorie a Ardealului, arata euractiv.ro

“In limba maghiara, dar inclusiv in limbi de circulatie, si mai putin in limba romana, se raspandesc date care pregatesc opinia publica maghiara, internationala si romaneasca, in stiluri diferite, pentru ceea ce ar urma. Trebuie sa va reamintesc ca Ungaria e o tara care-si intareste identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborari de extrema dreapta…In Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numeste Trianon 100 din care fac parte si cetateni romani si care pregateste momentul de apogeu 2020. Cu mult timp inainte si va actiona si dupa momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”, a sustinut Pop, in cadrul conferintei de lansare publica a Laboratorului pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica “Razboiul informational, sub lupa”.

Rectorul Universitatii din Cluj-Napoca a precizat ca acest departament are deja un buget, spre deosebire de Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului Romaniei (care se ocupa de coordonarea organizarii proiectelor aniversare pentru Marea Unire – n.r.).

Ce idei se vehiculeaza in Ungaria, potrivit lui Ioan Aurel Pop

    minoritatile sunt relative si nu mai conteaza astazi ponderea populatiei.

    “autonomiile au fundament istoric si trebuie promovate dincolo de statul national, dar in afara statului ungar, Ungaria istorica e pamant sfant … care trebuie reinviat sub aspect politic”.

    Istoria Romanilor e o istorie recenta.

    “romanii fac parte dintre popoarele fara istorie” facand parte la un moment dat din monarhia habsburgica si apoi din dubla monarhie austro-ungara.

    termenul de vlah nu e sinonim cu termenul de roman, idee preluata de la altii.

    Ardealul nu e Romania, pentru ca Ardealul face parte din Romania de mai putin de 100 de ani, iar din Ungaria a facut parte de-o istorie intreaga si legaturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria decat cu Romania.

    intrucat erau atrasi de superioritatea, savoarea culturii ungare, transilvanenii n-ar fi dorit Unirea, iar aceasta s-ar fi facut peste vointa lor, idee preluata de la unii istorici romani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img