vineri, 19 aprilie, 2024

UniCredit anunta sfarsitul petrecerii in Romania

Distribuie:

Publicat:

Economia romaneasca a crescut cu 4,4%  in T3 fata de anul trecut, insa fata de T2, economia a crescut cu numai 0,6% ajustat sezonier. Evolutia economiei a fost in T3 mult mai modesta decat ritmul anterior din primele doua trimestre din 2016, de 1,5%. Desi impartirea pe sectoare nu este inca disponibila, datele indica faptul ca ne indreptam spre o scadere a cresterii economice, potrivit UniCredit.

Vanzarile din retail au crescut cu 11,4% de la an la an in T3, fata de 17,1% in T2. Dupa o crestere de doua cifre care a inceput in august 2015, anul acesta a dus la o incetinire si a dus la o crestere de sub 10% in septembrie, in conditiile in care stimulii pentru consum si-au pierdut din impuls.

Productia industriala s-a temperat la 1,6% de la an la an in T3, fata de o crestere de 2% in T2, pe fondul declinului comertului la nivel global.

Activitatea din constructii a revenit in teritoriu negativ, la -1,7% de la an la an in T3, fata de +7,7% in T2, in conditiile in care ingineria civila a fost afectata de scaderea cheltuielilor guvernamentale, in ciuda revenirii sectorului rezidential, pe fondul programului ”Prima Casa”.

Consumul privat si vanzarile din retail vor continua sa incetineasca, in timp ce activitatea industriala va ramane scazuta pe fondul cererii externe scazute. Investitiile publice ar putea creste. Cresterea economica in 2017 cel mai probabil va incetini la 3,4%, avertizeaza UniCredit.

Absorbtia de fonduri europene a totalizat 3,6 miliarde de euro la finalul lunii septembrie, o crestere cu 23% fata de anul precedent, iar suma totala asteptata anul acesta este de 6,5 miliarde de euro, ceea ce indica o potentiala crestere pe final de an.

Saptamana trecuta, pietele au continuat sa tranzactioneze si au raspuns alegerii lui Trump si discursului sau de victorie.  Unul dintre efectele alegerii lui Donald Trump este ca pietele se asteapta ca BCE sa renunte la masurile de stimulare a economiei mai rapid decat era anticipat. Ajustarile de preturi de pana acum se bazeaza pe speculatie, fara sa aiba elemente concrete care sa arate directia politicilor economice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img