vineri, 19 aprilie, 2024

Unitatile de interes public verificate de politistii vasluieni

Distribuie:

Publicat:

În perioada ianuarie – februarie 2021, polițiștii Compartimentului „Sisteme de Securitate” din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu polițiștii din cadrul subunităților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui (poliţiile municipale, poliţiile orășenești precum şi cei din cadrul secţiilor de poliţie rurală), au efectuat controale  privind modul de asigurare a securităţii unităților de interes public: sediile unităților administrativ – teritoriale, administrații financiare, spitale, farmacii umane și alte unități similare.

Controalele au urmărit verificarea existenței analizelor de risc la securitatea fizică și gradul de implementare a măsurilor prevăzute prin analiza de risc la securitatea fizică, funcționalitatea conexiunii sistemelor de alarmare împotriva efracției la dispeceratul de monitorizare și intervenție, evaluarea reacției echipajelor de intervenție ale societăților specializate și respectarea legislației aplicabile, prevăzută de Legea nr. 333/2003, republicată și de H.G. nr. 301/2012, modificată și actualizată.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că din cele 181 de unități verificate, 63 au o astfel de analiză de risc la securitate fizică iar 118 nu au întocmit documentul în cauză. Totodată, 27 de unități au implementat măsurile de securitate stabilite de analiza de risc iar 36 nu au implementat măsurile stabilite de evaluatori.

Au fost efectuate 233 de verificări cu privire la funcționalitatea sistemelor de securitate și 30 de simulări de panică.

În cadrul acțiunii au fost aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 35.000 lei.

Activitatea desfășurată de polițiști coroborată cu aplicarea măsurilor legale de protecție a valorilor, sunt factorii care contribuie la protejarea proprietății publice și private, reducerea sustragerilor de bunuri și valori, determinând atât conducătorii unităților beneficiare de sisteme de pază cât și furnizorii de servicii de securitate să acorde o importanță sporită respectării prevederilor legale în domeniu.

Toate obiectivele din categoria unităților sus-menționate vor fi monitorizate permanent, în vederea respectării cerințelor de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003, republicată și de H.G. nr. 301/2012, modificată și actualizată, cât și în vederea prevenirii şi combaterii faptelor penale pretabile a fi săvârșite în incintele acestora.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img