marți, 16 aprilie, 2024

Uniunea Europeana sustine ca G20 trebuie sa abordeze cauzele tensiunilor comerciale globale

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană va solicita săptămâna viitoare miniştilor de Finanţe din G20 să abordeze cauzele tensiunilor comerciale globale, pentru că acestea pun în pericol creşterea economiei mondiale, se arată într-un document convenit sâmbătă de miniştrii europeni de Finanţe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din principalele economii mondiale (G20) se vor întâlni în perioada 11-12 aprilie la Washington, pentru a discuta principalele provocări la adresa economiei mondiale. 

"Actualele tensiuni comerciale pun în pericol creşterea şi în consecinţă sunt un subiect de îngrijorare" se arată într-un document de poziţie convenit de miniştrii europeni de Finanţe la reuniunea lor de la Bucureşti. 

SUA şi China, primele două economii ale lumii, poartă negocieri intense pentru apune capăt unui război comercial care a afectat pieţele globale. Speranţele pentru o soluţionare a conflictului au crescut după ce ambele părţi şi-au exprimat optimismul după ultima rundă de discuţii care a avut loc la Beijing. 

Fondul Monetar Internaţional a avertizat zilele trecute că un război comercial între SUA şi China ar putea reduce ritmul de creştere înregistrat de SUA cu 0,6% iar în cazul Chinei cu 1,5%.

"Comunitatea internaţională trebuie să abordeze cauzele care stau la baza actualelor tensiuni comerciale prin asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabilă pentru comerţul liber de bunuri şi servicii, investiţii şi drepturi de proprietate intelectuală" se arată în documentul convenit de miniştrii europeni de Finanţe. 

În paralel, SUA poartă discuţii cu Uniunea Europeană cu privire la un acord comercial, după ce anul trecut Washingtonul a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu din Europa şi în prezent ameninţă să impună tarife pentru automobilele europene. 

"Ne reafirmăm angajamentul de a menţine economia globală deschisă precum şi bazată pe reguli, să sprijinim un sistem comercial multilateral cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în centru şi să continuăm cooperarea economică internaţională" se mai arată în documentul consultat de Reuters. 

Reuniunea informală a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană se desfăşoară vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img