vineri, 29 martie, 2024

Universitatea Ovidius din Constanţa marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale

Distribuie:

Publicat:

Campusul Universităţii Ovidius din Constanţa şi clădirea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) vor fi iluminate în seara de 28 iulie a. c. în culorile şi cu mesajele specifice campaniei dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale: "Ceasul eliminării" şi "Hepatita nu aşteaptă. Testează-te! Tratamentul îţi poate salva viaţa", informează prof. univ. dr. Eugen Dumitru, Manager proiect LIVE(RO) 2-Sud-Est (Dobrogea).

Potrivit sursei citate, campania urmăreşte creşterea nivelului de conştientizare, educare şi informare a populaţiei cu privire la factorii de risc, modul de transmitere şi impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populaţiei la nivel mondial, şi se adresează populaţiei generale, medicilor şi autorităţilor.

"Suntem conştienţi de eficacitatea tratamentului, iar hepatita virală C, nu ne mai sperie. Problema anilor ce vor urma, nu este cu ce ne tratăm pacienţii, pentru că aceasta nu mai e o problemă, ci să-i găsim pe aceşti pacienţi în comunitate, pentru că ei există, dar nu ştiu că sunt infectaţi. De aceea, şi noi, la nivelul Constanţei, în întregul judeţ, am pornit o campanie de screening populaţional, în urmă cu trei-patru luni. Astfel, ne-am orientat atât către cabientele medicilor de familie, dar şi către marile unităţi industriale din Constanţa, acolo unde oamenii sunt aglomeraţi în comunităţi profesionale. Am desfăşurat acţiuni de testare, în mai multe unităţi industriale din Portul Constanţa, Administraţia Portului, Oil Terminal şi City Bus Constanţa. Ca o noutate, menţionez că suntem în discuţii cu Centrul Regional de Transfuzii Constanţa pentru a realiza un protocol de colaborare prin care persoanele depistate pozitiv, să se poată adresa direct Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Constanţa, pentru a putea fi investigate şi tratate conform celor mai noi protocoale terapeutice", a precizat prof. univ. dr. Eugen Dumitru.

Totodată, în cadrul campaniei de conştientizare sunt promovate atât cele mai ample programe regionale de testare – programele regionale de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli cronice hepatice secundare infecţiilor cu virusuri hepatitice B, D, C – LIVE(RO) 2 SUD şi EST, cât şi testarea gratuită în randul comunităţilor vulnerabile, persoanelor care locuiesc în mediul rural şi persoanelor private de libertate. De asemenea, vor fi dezbătute posibilităţile de tratament pe care le au pacienţii din Romania prin programele naţionale ale CNAS.

Campania dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor are la bază un parteneriat stabilit între Universitatea Ovidius din Constanţa, Consiliul Judetean Constanta, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată si sub egida SRGH, UMF Carol Davila Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF), UMF Grigore T. Popa Iaşi, UMF şi Spitalul Judeţean Craiova şi se defăşoară în câteva centre universitare din Bucureşti, Iaşi, Constanţa şi Craiova.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img