sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei va fi deslusit: Vaticanul isi va deschide arhivele pentru a face lumina in acest caz

Distribuie:

Publicat:

Israelul şi-a exprimă luni satisfacţia faţă de anunţul Vaticanului privind deschiderea în 2020 a arhivelor sale cu privire la pontificatul controversat al lui Pius al XII-lea (1939-1958), după decenii de polemică legată de atitudinea acestui papă faţă de Shoah, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

'Am decis ca deschiderea Arhivelor Vaticanului pentru pontificatul lui Pius al XII-lea să aibă loc pe 2 martie 2020', la 81 de ani de la alegerea lui Eugenio Pacelli în Sfântul Scaun, a declarat Papa Francisc, cu ocazia primirii arhiviştilor de la Vatican.

'Suntem satisfăcuţi de această decizie şi sperăm că ea va permite accesul la arhive relevante', a reacţionat Ministerul de Externe al Israelului într-un comunicat.

Numeroşi cercetători reclamă de mulţi ani acces la aceste arhive secrete, care ar putea face lumină asupra neintervenţiei lui Pius al XII-lea împotriva Shoah în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, o atitudine pe care organizaţii evreieşti au denunţat-o drept o formă de complicitate pasivă.

'Bisericii nu îi este teamă de Istorie', a subliniat Papa Francisc, reamintind că Pius al XII-lea s-a aflat în fruntea Bisericii catolice 'într-unul din momentele cele mai triste şi mai întunecate ale secolului al XX-lea'.

Într-o altă reacţie la anunţul Vaticanului, Yad Vashem, memorialul de la Ierusalim al Holocaustului, a arătat că a cerut de mult timp deschiderea acestor arhive spre 'a putea face cercetări obiective şi libere cu privire la atitudinea Vaticanului, în special, şi a Bisericii catolice, în general, în timpul Shoah'.

Într-un comunicat, Memorialul îşi exprimă 'speranţa că cercetătorii vor avea acces total la toate documentele păstrate în aceste arhive'.

În opinia multor istorici, Pius al XII-lea ar fi trebuit să condamne mai ferm masacrul împotriva evreilor, dar nu a făcut-o din prudenţă diplomatică şi pentru a nu-i pune în pericol pe catolicii din Europa ocupată de nazişti.

Alţi istorici, în schimb, insistă pe faptul că papa Pius al XII-lea a salvat zeci de mii de evrei italieni, cerându-le mănăstirilor să-şi deschidă porţile pentru aceştia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img