vineri, 29 martie, 2024

USR pregateste o noua lege – Romanii sunt pacaliti sa cumpere miere de calitate inferioara, acuza partidul

Distribuie:

Publicat:

 

Deputatul de Sălaj Alin Prunean solicită o etichetare corectă a mierii de albine, cu menţionarea ţărilor de origine a mierii şi chiar cu precizarea proporţiei provenită din fiecare ţară sursă.

Deputatul USR PLUS precizează, miercuri, într-o postare pe Facebook, că s-a adresat ministrului Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, privind etichetarea corectă a mierii, în contextul modificărilor legislative adoptate în 2020.

"Conform modificărilor legislative adoptate, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine, iar pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz. Din păcate, normele metodologice apărute ulterior nu fac nicio referire la modul în care aceste modificări legislative trebuie transpuse în practică. În opinia mea, dar şi a mai multor apicultori cu am avut discuţii în ultima perioadă, normele metodologice ar fi trebuit să precizeze în mod clar că pe etichetă trebuie trecute ţările de provenienţă a mierii. De asemenea, informaţii privind proporţia de miere provenită din fiecare ţară sursă ar fi de ajutor pentru consumatori, în luare deciziei de cumpărare", susţine Alin Prunean.

Acesta apreciază că o etichetare mai detaliată a mierii ar sprijini şi proteja producătorii locali şi ar veni şi în ajutorul cumpărătorilor.

"Etichetarea ambiguă, de genul 'amestec de miere provenită din UE şi din afara UE', le oferă comercianţilor posibilitatea să amestece miere ce provine din diverse ţări – atât state membre ale Uniunii Europene, cât şi state din afara spaţiului comunitar, pentru o miere inferioară calitativ, dar la un preţ atrăgător. S-ar atinge, astfel, un echilibru între importatorii de miere, care au o proporţie redusă de miere autohtonă înscrisă pe etichetă şi preţ mai mic, şi apicultorii ce oferă miere 100% românească, la un preţ mai mare. O miere etichetată corect este, în primul rând, un sprijin pentru apicultorii români", conchide deputatul de Sălaj.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img