joi, 28 martie, 2024

VAMA ALBITA:Masuri de fluidizare a traficului in punctele de frontiera pentru perioada Sarbatorilor de Iarna

Distribuie:

Publicat:

Apropierea sarbatorilor de iarna readuce in tara multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, dar si cetateni straini care doresc sa-si petreaca zilele de vacanta in Romania. Ca in fiecare an, in luna decembrie, in punctele de trecere de la frontiera se prefigureaza o crestere a traficului de persoane si mijloace de transport, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire din tara. Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana a dispus toate masurile aflate in competenta pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control eficient si operativ. In acest sens, au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului politiei de frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, in functie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, va fi folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si in cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, in limita configuratiei acestora.

Numarul politistilor de frontiera care actioneaza zilnic la nivelul intregii frontiere este de peste 3.000 politisti de frontiera, urmand a fi suplimentat cu efective de rezerva si interventie.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

 La frontiera romano-moldoveana sunt 6 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier si,i total, sunt disponibile pe sensul de intrare in tara 28 de benzi de control, iar pe sensul de iesire 25.

* pe raza jud. Galati

* P. T.F. Oancea — Cahul;

* P.T.F. Galati — Giurgiulesti.

* pe raza jud. Vaslui

* P.T.F. Albita — Leuseni.

* pe raza jud. Iasi

* P.T.F. Sculeni — Sculeni.

* pe raza jud. Botosani

* P.T.F. Radauti — Prut — Lipcani;

* P.T.F. Stanca — Costesti.

 Reamintim participantilor la trafic ca, Politia de Frontiera Romana a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Statistica

De exemplu, in luna decembrie 2015, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 4.145.000 de persoane, din care 3.550.000 apartinand cetatenilor U.E. Dintre acestea, aproximativ 2.320.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara (2.020.000 cetateni U.E. si 300.000 cetateni non — U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara au trecut granita, in luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 900.000 persoane.

Urmatoarea frontiera din punct de vedere al traficului, in luna decembrie 2015, a fost granita romano-moldoveana, cu peste 600.000 treceri persoane.

Verificari sistematice la frontiera

De asemenea, revenim cu precizarea ca in aceasta perioada Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in scopul prevenirii trecerii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare.

Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Informatii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img