sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vand muraturi si zarzavat ca sa aiba bani de sarbatori

Distribuie:

Publicat:

In aceasta perioda, in pietele din judet vin tot mai mulți batrani din satele vasluiene cu zarzavaturi la borcan si muraturi. Varstnicii vor sa castige un ban pentru sarbatorile de iarna.  Din pensiile modeste pe care le au, nu reusesc sa adune bani pentru masa de sarbatori si sunt nevoite sa stea de dimineata pana seara la taraba pentru ca orasenii sa-si indrepte atentia spre marfa lor.

Femeile vand fasole, rosii la sare, muraturi, bors ori zarzavaturi si isi cumpara in schimb zahar, ulei si condimente. Produsele, chiar daca nu au un aspect comercial, sunt mult mai sanatoase decat cele din supermarketuri.

 „La noi toate produsele sunt fara nici un fel de E-uri. Sunt toate sanatoase, sanatoase. Nu prea au aspect, dar sunt si mai ieftine. Noi cu ele am ajuns la varsta de 80 de ani. Cu mancare sanatoasa, sa fie clar. Cu banii pe care ii luam mai cumparam ulei si zahar ca avem si noi nevoie de sarbatori de ceva sa punem pe masa. Avem doar niste pensii necajite. Asa le mai suplimentam”, a spus Mariana Florea o batrana de la Valeni.

 Administratorii pietelor sustin ca nici nu le iau taxa de tarabe la cele mai multe, fiindca nu s-ar mai duce nici cu un ban acasa. Și chiar daca vanzarea merge mai greu, batranele nu dezarmeaza. Vor veni zilnic la oras dis-de-dmineata pentru a face comert. Au nevoie de bani pentru sarbatori. Multi varstnici din judetul Vaslui au trecut sI pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a se imprumuta cu bani ca sa poata pune cate ceva pe masa de Craciun. Numai in luna decembrie, CARP a acordat peste 70 de imprumuturi. Fata de o luna obisnuta, sumele acordate sunt mai mari, in conditile in care si numarul cererilor a fost de doua ori mai mare. Suma maxima care se poate imprumuta este de 6.000 de lei, dar sunt și batrani care solicita credite de 150 de lei. Potrivit conducerii CARP Vaslui, majoritatea celor care se indatoreaza sunt batrani cu pensii de pana in 500 lei, iar acestia se imprumuta de trei, patru ori pe an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img