joi, 28 martie, 2024

Vasile Conta şi dragostea pentru Basarabia

Distribuie:

Publicat:

Vasile Conta şi dragostea pentru Basarabia. Vasile Conta s-a născut pe 15 noiembrie 1845 în com. Ghindăoani, județul Neamț. A fost filozof, scriitor și ministru român.

Conta a iubit şi a apărat mereu Basarabia

Pe când era elev în ultimele clase ale Liceului Național din Iași, și-a petrecut vacanțele pe pământul Basarabiei, la Cahul, unde tatăl său, preotul Grigore Conta, era protoiereu.

Pe vremea aceea sud-vestul Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Ismail) aparținea României.

Tatăl lui Vasile Conta, părintele Grigore, își începuse cariera preoțească în satul Ghindăoani (com. Bălţăteşti) din județul Neamț.

Pentru că îi îndemnase pe țărani să-l dea în judecată pe arendașul moșiei la Divanul din Iași, acesta l-a surghiunit din sat.

Stabilit la Târgu Neamț, ajunge protoiereu al acestui ținut, apoi, în 1865 a fost numit protoiereu la Cahul.

În urma Războiului Crimeii, în 1856 s-a încheiat la Pariş pacea prin care, printre alte prevederi favorabile, României i s-au restituit trei județe din sudul Basarabiei. Între acestea era și Cahul.

Acestea sunt împrejurările datorită cărora Vasile Conta, a avut posibilitatea să-și petreacă vacanțele la Cahul, care era atât de îndepărtat de plaiurile copilăriei sale.

La finele acestor vacanțe, petrecute în aceste locuri de câmpie, se simțea atât de bine încât credea că a scăpat definitiv de boala crudă ce-l chinuia (TBC).

Conta n-a folosit aceste vacanțe numai în scopul întremării sale fizice. Acesta a desfășurat o remarcabilă activitate culturală pe care le-a strâns într-o colecție intitulată „Cântece basarabene”.

Între anii 1870-1872 Eminescu se afla la studii în Viena. Aici Vasile Conta îi trimite „Cântecele basarabene”. Mihai Eminescu îi răspunde :

„Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi și plictisitoare. A fost o revelație pentru mine „Cântecele basarabene”. Multe din ele samănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aș dori să văd această parte înstrăinată …”

Vasile Conta şi dragostea pentru Basarabia

Conta își va arăta în mod public dragostea pentru Basarabia.

Imediat după războiul din 1877, rușii și-au manifestat intenția de a răpi din nou cele trei județe din sudul Basarabiei.
Conta, acum profesor universitar și filozof de renume european, își folosește condeiul în apărarea Basarabiei și scrie în acest scop trei articole : „Basarabia”, „Chestia Orientului” și „Viitorul României pregătit de domnul Brătianu și Kogălniceanu”. Toate trei, dar mai ales ultimul, au avut un mare ecou, fiind reproduse în toate ziarele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img