sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VASLUI: Alexandra Baban, artista care transmite emotie

Distribuie:

Publicat:

Alexandra Baban se numara printre miile de vasluieni, care au parasit locurile natale pentru a-si implini visul. Absolventa a Liceului ”Emil Racovita” si a Universitatii de Arte ”George Enescu” Iasi, vasluianca a cautat ca o pasiune a tineretii sale sa fie transformata intr-un mod de exprimare. 
” Nu-mi amintesc sa fi existat un moment anume in care am hotarat ca asta e ceea ce vreau sa fac. A fost un proces natural, care s-a intamplat de la sine, incepand pe la inceputul clasei a IX-a. Mi-a placut, am fost incurajata, am castigat un premiu pe aici, pe colo, si asa am ajuns sa urmez cursurile Facultatii de Arte Vizuale si Design din Iasi, specializarea Foto, Video si Procesarea Computerizata a Imaginii”, povesteste Alexandra Baban.
Asa se face ca fotografia a devenit pentru artista nu doar o poza realizata printr-o apasare de buton, ci o imagine care transmite mesaje, idei, emotii, sentimente.
”Cand lucrez la un proiect, fie artistic sau comercial, imi place sa ma familiarizez cu clientul sau echipa cu care urmeaza sa lucrez. E important pentru mine sa inteleg personalitatea clientului, sau invers, ca echipa sa inteleaga conceptul pe care incerc sa il ilustrez, ca produsul final sa fie unul de calitate. Sedinta foto propriu zisa e, poate surprinator, doar o mica parte din intregul proces de creatie, iar pana ajungem in acel moment, legam mai degraba o relatie de prietenie decat una de afaceri, fie ea si una temporara”, a completat vasluianca.
Alexandra Baban si-a ales ca destinatie finala Olanda, o tara care a ajutat-o sa se dezvolte profesional, capatand recunoastere internationala. In palmaresul ei sunt deja numeroase premii si expozitii.
 ”Copiii, adolescentii si adultii pot vedea acelasi subiect in trei moduri complet diferite, iar tinand cont ca eu am inceput sa experimentez fotografia la 14 ani, evident ca se observa niste perioade distincte. In timpul facultatii, subiectele pe care le abordam erau mult mai intime, iar fotografiile erau aproape exclusiv alb-negru. In ultimii 5 ani, de cand m-am mutat in Olanda, intamplator sau nu, am renuntat aproape complet la fotografia alb-negru, si am inceput sa abordez subiecte pe care in trecut le-as fi evitat, precum coruptia si discriminarea din Romania si nu numai”, a spus Alexandra.
Artista a tinut ca o parte din lucrarile sale sa fie vazute si de vasluieni, in cadrul expozitiei ”Emotiile in culori”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img