vineri, 29 martie, 2024

VASLUI : Bani putini, bolnavi tot mai multi

Distribuie:

Publicat:

De la un an la altul, fondurile alocate judetului Vaslui pentru sistemul sanitar sunt tot mai mici. Asta in comparatie cu nevoile cetatenilor. Populatia din ce in ce mai bolnava apeleaza la medici pentru tratamente, care, de cele mai multe ori, sunt extrem de scumpe. Asa se ajunge in situatia ca fondurile sa nu fie suficiente pentru investigatii medicale, analize ori tratamente. Si apar listele de asteptare si nemultumiri, atat din partea bolnavilor, cat si din partea medicilor.

In momentul de fata, la nivelul judetului Vaslui sunt peste 50.000 de bolnavi cronici. Acestora li se adauga peste 65.000 de pacienti cu afectiuni cardio-vasculare. Peste 7.000 de vasluieni sufera de cancer si aproape 20.000 de diabet. În acelasi timp, aproape 10.000 de persoane sunt diagnosticate cu afectiuni psihice. Peste 12.000 de vasluieni sufera de hepatita cronica alcoolica, hepatita cronica persistenta, ciroza hepatica, infectii cu virus C si B si alte tipuri de hepatite active. Mai mult, 200 de copii mor de foame. Pentru toti acesti bolnavi este nevoie de bani.

Numarul angajatilor care contribuie, potrivit legii, luna de luna la bugetul asigurarilor de sanatate este insa foarte mic. Din aceasta cauza autoritatile sanitare vasluiene sunt nevoite ca, lunar, sa solicite Ministerului Sanatatii sa suplimenteze fondurile destinate judetului.

Principala cauza care a dus la o astfel de situatie este lipsa locurilor de munca. De cativa ani, sistemul de sanatate vasluian se bazeaza pe contributiile altor judete la fondul unic de asigurari si asta din cauza ca suma adunata nu ar ajunge nici macar pentru decontarea retetelor medicale pe o singura luna.

Daca vorbim de colectarea sumelor la bugetul de sanatate, in judetul Vaslui, numarul de contribuabili fata de beneficiari este sub jumatate. Cei aproximativ 60.000 de salariati din judet nu pot sa tina in spate o populatie de peste 440.000 locuitori. Conform legii, scutiti de la plata contributiei la sanatate sunt copiii cu varsta pana la 18 ani. Restul populatiei contribuie cu 5,5% la fondul unic de sanatate. Cu toate ca banii destinati sistemului sanitar din judetul Vaslui sunt insuficienti, numarul persoanelor bolnave este tot mai mare. Multi ajung la medic doar cand sunt in stare grava, iar de multe ori nici tratamentele foarte scumpe nu-i mai ajuta. „Avem de la un an la altul un consum mare de medicamente, bani tot mai multi. Periodic depasim plafoanele cu cate 100.000 de lei. Ingrijorator este faptul ca a crescut acest consum, ceea ce inseamna cancer, diabet, hepatite. Boli foarte grave”, se arata intr-un raport al CJAS Vaslui.

Stresul si alimentatia proasta sunt principalele cauze ale bolilor care ii rapun pe vasluieni. Cancerul loveste tot mai tare, multe dintre persoane avand varste tinere. In prezent, la nivelul judetului Vaslui peste 7.000 de persoane sufera de boli necrutatoare. Dintre acestea aproximativ 1.200 de persoane au fost diagnosticate recent cu cancer.

Autoritatile sanitare de la noi sustin ca numarul bolnavilor de cancer creste de la un an la altul. „Statisticile ne arata o crestere cu 2,7 % a cazurilor de cancer luate in evidenta medicilor specialisti. Este si o crestere a numarului de bolnavi cu cancer de col uterin si cancer de prostata. La sfarsitul anului 2016, in judetul Vaslui erau in evidenta aproape 8.000 de bolnavi cu diferite forme de cancer”, sustin reprezentantii DSP Vaslui.
Lispa aparaturii performante, a unor tratamente de ultima generatie, dar costisitoare, si numarul insuficient de medici sunt alte probleme cu care se confrunta persoanele care se lupta cu bolile necrutatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img