miercuri, 24 aprilie, 2024

Vaslui: Biserica Mănăstirii Fâstâci a fost resfințită la 300 de ani de la ctitorirea ei – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Duminică, 25 iulie 2021, la 300 de ani de la ctitorirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Fâstâci, lăcașul, reabilitat integral, a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Ctitorită, în anul 1721 de domnul Moldovei, Mihail Racoviță (1716-1726), biserica închinată Sfântului Nicolae a trecut în ultima perioadă prin ample restaurări, care i-au redat înfățișarea dintru început.

Cu acest prilej, biserica a primit ca ocrotitoare și pe Sfintele Mari Mucenițe Ecaterina și Chiriachi.

După slujba de resfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în foișorul aflat în imediata apropiere a bisericii.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele exarh Zaharia Curteanu, părintele secretar eparhial Sofian Gaman și părintele protopop Adrian Chirvasă, alături de părinți stareți sau parohi de pe cuprinsul întregii eparhii.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși.

Numeroși credincioși au participat la acest moment ce a încununat manifestările organizate de Mănăstirea Fâstâci cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ridicarea actualei biserici.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a explicat celor prezenți principalele semnificații ale momentului vindecării celor doi demonizați:

În lumea în care trăim se încearcă să nu mai găsim, pentru Dumnezeu, nici timp, nici loc, nici în familie, nici în societate, nici în sufletele noastre, și să Îl alungăm cât mai departe.

Hristos ne învață că nu trebuie să ne punem nădejdea în bogățiile și în lucrurile lumii acesteia și să înțelegem că, chiar și în momentele cele mai grele și în încercările cele mai mari, Dumnezeu ne poartă de grijă.

Îndată ce demonii au ieșit din sufletele celor doi oameni îndrăciți și au intrat în turma de porci, turma s-a aruncat în mare și s-a înecat de îndată, arătându-se că acolo unde este stăpânirea demonilor nu poate să fie liniște, pace sau viață.

 Sunt oameni care au doar cuvinte și gânduri nepotrivite despre Biserică și credință și consideră că este ceva depășit. Nici la Dumnezeu nu se pot gândi așa cum se cuvine. Toată viața lor și-o cheltuiesc pentru a-și împlini scopurile pentru care în general, se luptă omul aici, pe pământ. Fără Dumnezeu nu putem aduna nici cele de trebuință, nu putem nici să găsim pacea și liniștea de care avem nevoie.

Locuitorii Cetății Gadarei, văzând paguba, L-au rugat pe Hristos să plece din mijlocul lor. Fără Dumnezeu, urmărindu-ne doar poftele și scopurile noastre, se poate întâmpla să ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de El și să ajungem, tot mai mult, sub stăpânirea duhurilor rele.

Se poate întâmpla ca omul, care nu mai vrea să știe de Dumnezeu și care urmărește să facă doar ce îi place lui, să spună: „Pleacă Doamne din cetatea noastră”! Să ne ajute Domnul să nu facem parte dintre aceștia, chiar dacă și noi mai greșim, chiar dacă nu înțelegem întotdeauna cum stau lucrurile, chiar dacă credința noastră mai șchioapătă, chiar dacă și noi am avut vreo pagubă, vreo dezamăgire sau vreo încercare mai mare în viață.

Să nu Îl uităm pe Dumnezeu! Să nu Îl alungăm din viața noastră! Să nu ne lăsăm sub stăpânirea lucrurilor lumii acesteia și a celui rău!

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a reamintit celor de față manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la zidirea actualei biserici a Mănăstirii Fâstâci. Ierarhul Hușilor a  vorbit despre Simpozionul Național «Biserica „Sfântul Nicolae” Fâstâci – 300 de ani de mărturie a credinței», și despre lansarea albumului monografic Mănăstirea Fâstâci, 1721-2021, evenimente derulate sâmbătă, 24 iulie 2021,după sfințirea paraclisului „Sfântul Ierarh Meletie”:

Trăim un moment de excepție din viața acestei mănăstiri, un eveniment aniversar, 300 de ani de la ctitorirea ei, în 1721, așa cum este consemnat în documentele vremii.

Suntem martori ai restaurării acestei mănăstiri și a resfințirii ei  exact la 300 de ani de la ridicarea bisericii „Sfântul Nicolae”. Mănăstirea este atestată mult mai devreme, primul document datează din 1635, 24 ianuarie, când domnul Moldovei Vasile Lupu scutește mănăstirea de anumite dări.

Ieri a fost organizat un simpozion de mare ținută academică, cu cercetători pasionați de istoria acestei mănăstiri. Pe lângă rugăciune, ei au dat un plus de frumusețe prin contribuția lor științifică.

Biserica este ca un imn tăcut, frumos, al acestei văi, o mărturie de credință ortodoxă pentru tot județul Vaslui.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit Părintelui Episcop Siluan pentru prietenia, efortul și disponibilitatea manifestate, reamintind că unul din motivele pentru care i-a adresat invitația de a participa la manifestările de la Fâstâci a fost că anul 2021 este dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, tuturor românilor din afara granițelor României.

Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit maicii starețe Parascheva Chelaru și protosinghelului Iustinian Asaftei, duhovnicul Mănăstirii, pentru organizarea acestor evenimente și pentru tot efortul depus în reabilitarea așezământului monahal.

Părintele Episcop Ignatie a oferit Distincții de vrednicie celor care s-au implicat în restaurarea Mănăstirii Fâstâci și în organizarea manifestărilor din acest an, între aceștia numărându-se și domnul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img