joi, 28 martie, 2024

Vaslui: Camere de zi transformate in dormitoare si paturi suplimentare

Distribuie:

Publicat:

@Acestea sunt masurile luate de conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Vaslui pentru a putea face fata aglomeratiei din centrele de plasamant. In ultima perioada, din cauza saraciei, tot mai multi parinti si-au abandonat copii in grija statului.

Unii au crezut ca este doar o situatie temporara, dar nu au mai reusit sa-si refaca situatia materiala si financiara sa-si poata reintregi familiile. Asa se face ca la aceasta ora in centre nu poti arunca un ac.

 ”La acest moment  in centrele de tip rezidential din subordinea noastra sunt  peste 200 de copii depasind capacitatea cu 30%. Pentru a face fata situatiei am cautat sa luam masuri in interesul copiilor pentru a le asigura protectie si sprijin”, a declarat, Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

Alte sute de micuti abandonati de propriile familii au ajuns in grija asistentilor maternali. In ultimul an, oficialii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au inregistrat zeci de cazuri in care copiii au fost scosi din familii pentru ca parintii nu mai puteau sa-i intretina. Multi dintre micuti sunt parasiti inca din maternitate.

“Centrele de primire din judetul Vaslui sunt pline de copii abandonati, vorbim de supraaglomerare. Cereri sunt in permanenta. Copiii ii dirijam acum in plasamente in familia largita, iar acolo unde nu exista aceasta posibilitate, ii dam in asistenta maternala. Situatia este critica in ceea ce priveste copiii cu handicap. Singura solutie este sa ii ducem in centre. Este o combinatie intre abandonul copiilor din cauza saraciei si agresiunea fizica din partea parintilor asupra copiilor”, a mai declarat, Armeanu.

Cei 1.600 de copii din judetul Vaslui aflati in plasament la asistenti maternali nu si-au mai primit de cateva luni banii de haine, iar plata alocatiei de hrana este facuta cu intarziere. Drepturile de cazarmament ajung la 366 de lei/an pentru copiii cu varsta de pana la trei ani, de 498 de lei/an pentru cei cu varsta cuprinsa intre trei si sapte ani, 611 lei/an pentru cei din grupa sapte-14 ani si 754 de lei/an pentru cei cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. In privinta alocatiei zilnice de hrana, cuantumul acesteia este de sase lei pe zi pentru copii cu varsta de pana la patru ani si 8,3 lei pe zi pentru cei cu varsta de peste patru ani. Sumele pe care le primesc asistentii maternali pentru serviciile lor sunt aceleasi de ani buni si, cu toate ca banii se aloca cu intarzieri foarte mari, statul nu le da nimic in plus. Alimentele s-au scumpit de nenumarate ori, la fel si utilitatile. Alocatia zilnica pentru hrana variaza intre sase si 8,3 lei, in functie de varsta copilului. Cei peste 2.000 de copii asistati (in centre de tip rezidential si la asistentii maternali) nu si-au primit niciodata integral drepturile prevazute de lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img