sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VASLUI: Cat castiga un parlamentar

Distribuie:

Publicat:

Salariul si asa baban al unui parlamentar este completat luna de luna de sume pentru cazare, carburant, cabinetul din teritoriu, deplasari si – de necrezut – pentru participare la sedintele din plen!Iulian Bulai, un deputat de Neamt – ca doar nu de Vaslui, unde parlamentarii se feresc de electorat ca dracul de tamaie! – a decis sa clarifice o chestiune care intereseaza de mult timp pe tot romanul: cat de multi bani castiga un ales.
Astfel, un deputat are o indemnizatie (salariu) lunara de 5.564 de lei, la care se adauga diverse sume, care sunt fie fixe (forfetare), fie variabile (diurne). Este vorba despre:
– 4.600 de lei, reprezentand suma forfetara pentru cazare in Bucuresti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliul in capitala);
– 1.400 de lei pentru combustibil;
– 476 de lei pentru deplasari in circumscriptia electorala;
– 160 de lei pe zi (diurna) de activitate in plen;
– 11.400 de lei (suma forfetara) pentru activitatea din teritoriu (cabinet parlamentar, angajati, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este valoarea bruta, din care se scad si taxele angajatorului. Suma neta poate varia intre 8.500 si 9.500 de lei si este singura care nu se foloseste in scop personal. Jumatate trebuie decontata pe baza de acte justificative, jumatate pe baza de declaratie pe propria raspundere.
Si toate astea, luna de luna.

Sa tot fii parlamentar!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img