sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VASLUI:Esti fermier si ai pagube produse de seceta? Vezi aici ce trebuie sa faci pentru a primi despagubiri

Distribuie:

Publicat:

Potrivit mediafax.ro,secretarul Comisiei de Agricultura din Senat, Tanczos Barna, spune ca fermierii trebuie sa depuna cereri la primariile de care apartin pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta, in caz contrar nefiindu-le platit “niciun leu” pentru suprafetele si culturile calamitate.

Tanczos Barna a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Miercurea Ciuc, ca atrage atentia tuturor fermierilor ca vor beneficia de compensarea pagubelor provocate de seceta doar daca anunta primariile pe raza carora locuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Atrag atentia tuturor fermierilor, nu numai din judetul Harghita, ci si la nivel national ca procedurile de despagubire pentru pagubele cauzate de seceta pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primaria pe raza careia isi are domiciliul. Niciun leu nu va fi platit fara ca fermierul sa isi anunte pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formeaza prin grija primarului si care face prima eveluare a pagubelor. Chiar daca ministerul lucreaza la hotararea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plati anumite sume pentru aceste calamitati, nimeni nu va fi despagubit, niciun leu nu va fi platit daca nu a fost anuntata paguba”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, fermierul trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care va specifica suprafata afectata de seceta, cultura si paguba suferita, apoi comisia locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentrul de afectare si va estima valoarea pagubelor, iar ulterior comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica veridicitatea datelor, va intocmi situatia centralizata si o va inainta Ministerului Agriculturii.

Tanczos Barna a dat ca exemplu judetul Harghita, unde o comisie judeteana se va deplasa, incepand cu 21 august, in fiecare comuna si va verifica evaluarile facute pe plan local, le va centraliza, urmand ca pana in 31 august sa fie inaintate Prefecturii.

 “Ar fi pacat ca judetul Harghita sa ramana pe dinafara, au fost pagube foarte mari si la culturile de cartofi si la porumbul siloz, pe pasuni, fanete, deci in urmatoarele zile fermierii trebuie sa se deplaseze la primarie, pentru a depune cererile de despagubire”, a spus senatorul Tanczos Barna.

La randul sau, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca pana in prezent in judet a fost raportata o suprafata afectata de seceta de 162.748 de hectare, cea mai afectata cultura fiind cea de cartof, cultura de baza in Harghita.

“Din suprafata de 162.784 de hectare afectata de seceta, 2.760 de hectare sunt cultivate cu porumb, 14 hectare cu sfecla de zahar si 4.900 de hectare cu cartofi, adica mai mult de jumatate din suprafata insamantata cu cartofi in judet, care a suferit un grad de afectare cuprins intre 35 si 45 la suta”, a spus seful DADR Harghita.

El a adaugat ca seceta a mai calamitat in Harghita 18.750 de hectare cultivate cu plante furajere perene, 3.100 de hectare cu plante furajere anuale, aproape 2.000 de hectare cu porumb siloz, 72.950 de hectare de faneata si 58.550 de hectare de pasune.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara luni ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Totodata, ministrul sustinea ca nu exista o evaluare precisa a efectelor secetei in agricultura.

Tot luni, reprezentantii agricultorilor, ale caror culturi au fost grav afectate de seceta in ultimele luni, se declarau nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, dar si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii.

 La inceputul lunii august, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a declarat pentru MEDIAFAX ca seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va majora preturile produselor romanesti, in perioada urmatoare.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img