vineri, 19 aprilie, 2024

Vaslui:Grupurile OPERATIVE ale PREFECTULUI sunt gata de INTERVENTIE

Distribuie:

Publicat:

Avand in vedere avertizarea meteorologica-COD GALBEN-emisa pentru urmatoarea perioada, ce mentioneaza ninsori insemnate cantitativ si viscol puternic, viteze ale vantului de peste 70 km/h, reducand astfel vizibilitatea si troienind zapada, tinand cont de factorii de risc existenti, Institutia Prefectului-judetul Vaslui a luat o serie de masuri privind activarea grupelor operative pentru conducerea si coordonarea cu promptitudine a interventiilor, in scopul optimizarii misiunilor orientate spre siguranta cetateanului; activarea Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei la nivelul Institutiei Prefectului pentru gestionarea si monitorizarea in ansamblu a tuturor actiunilor in situatii de urgenta si notificarea comunitatilor locale, in speta a Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, precum si activarea permanentelor la sediile primariilor.

 De asemenea, au fost dispuse masuri ce au avut in vedere persoanele fara adapost, respectiv persoanele cu dizabilitati, gravidele si persoanele cu probleme medicale majore — dializati, fiind asigurat transportul si internarea acestora la spatiile de adapostire, respectiv unitatile medicale competente.

In continuare, situatia operativa este monitorizata prin Centrul Operational Judetean, toate institutiile cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta fiind pregatite sa intervina ori de cate ori va fi nevoie.
Pentru prevenirea unor situatii nedorite recomandam cetatenilor sa isi asigure un mimim de materiale:
— sare si nisip pentru topirea ghetii si imbunatatirea aderentei pe caile circulabile;
— unelte de indepartare a zapezii;
— combustibil de incalzire in cantitate suficienta, in cazul in care va asigurati incalzirea in sistem propriu. Izolati-va termic locuinta si protejati-va locuinta cu jaluzele exterioare;
— rezerva de apa si alimente neperisabile.

       Totodata, recomandam conducatorilor de autovehicule sa evite deplasarile, insa daca este absolut necesar, inainte de a porni la drum, sa se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga, situatia meteorologica existenta si sa isi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzatoare sezonului rece.

          In timpul deplasarii, cei de la volan trebuie sa manifeste permanent prudenta, sa reduca viteza de deplasare in zonele cu carosabil alunecos, precum si in apropierea trecerilor pentru pietoni, sa-si asigure o buna vizibilitate din autovehicul, prin curatarea parbrizului, lunetei si geamurilor laterale, sa pastreze in mers o distanta suficient de mare fata de vehiculele dinainte, pentru a putea opri in conditii de siguranta, sa nu franeze sau sa vireze brusc si sa utilizeze, cu precadere, frana de motor.

        De asemenea, daca viscolul ii blocheaza in trafic in afara localitatilor:

— sa traga pe dreapta, sa porneasca luminile de avarie si sa prinda o ‘carpa’ pe antena radio ori la geam.
— sa anunte evenimentul la numarul de urgenta 112 indicand locul unde a ramas blocat.
— sa ramana in autoturism pana ce fortele de interventie ajung la fata locului si sa nu paraseasca autoturismul daca nu vad in apropiere o cladire in care ar putea sa se adaposteasca.
— sa porneasca motorul si sistemul de incalzire aproximativ 10 minute la fiecare ora, pentru a mentine cald in interior si sa curete periodic zapada de pe teava de esapament.
— o persoana trebuie sa fie treaza, in orice moment, pentru a vedea fortele de salvare.
— sa porneasca lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare sa va localizeze.
— sa se asigure ca au suficient combustibil la plecarea in calatorie.
   De asemenea, conducatorii auto sunt sfatuiti sa respecte indicatiile agentilor rutieri si autoritatilor locale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img