vineri, 19 aprilie, 2024

Vaslui:Muncesc cu ziua pe campuri ca sa aiba o bucata de paine pe masa

Distribuie:

Publicat:

Ramasi fara locuri de munca, sute de vasluieni se agata disperati de orice sansa ca sa poata pune o bucata de paine pe masa. MultI dintre ei sunt zilieri, iar banii castigati muncind pe unde apuca, sunt singurii din care isi pot asigura existenta.

 „Toata iarna am cautat de lucru si nu am gasit. Acum am mai bine de o luna de cand lucrez cu ziua. Nu e usor, dar vin cu un ban acasa”, a spus vasluianul Ionel Strat, care, dupa ce a terminat munca la camp, si-a gasit de treaba intr-o livada.

Oamenii care traiesc la tara si nu au nicio sursa de venit merg cu ziua prin sat ca sa poata face rost de un ban pentru a cumpara cele necesare traiului. Este si cazul mai multor familii din Crasna. Oamenii spun ca este singurul lucru pe care il pot face pentru a face fata cheltuielilor. Elena Marciuc din Crasna are 44 de ani. Dupa ani buni de incercare, nu a reusit sa gaseasca un loc de munca. Nici fiul in varsta de 23 de ani, dar nici sotul sau, nu lucreaza. Pentru a face rost de un ban ca sa-si plateasca darile catre stat si pentru a pune o paine pe masa, merge cu ziua la camp in focul soarelui.

 „Nu gasim loc de munca pe nicaieri, nici macar la santuri. Numai cu ce ne descurcam, cu furca si cu grebla, dar din asta nu se poate trai. Am vorbit cu primarul sa ma angajez la boxele de gunoi, dar a zis ca nu ma poate ajuta pentru ca mostenesc o suprafata mare de pamant, dar n-am acte pe el. Copilul nu gaseste de munca, se duce si el pe unde apuca, la fel ca si sotul meu. Abia am strans patru milioane de am luat un porc de la Novaci. Am tot fost cu ziua. Sunt foarte multi oameni aici in situatia mea. Lucram pe soarele asta ca sa mai facem un banut”, a spus femeia.

 Intr-o situatie similara se afla si Mina Matu in varsta de 63 de ani, care cu pensia sotului nu face fata cheltuielilor si cu atat mai putin pentru cumpararea medicamentelor de care are nevoie. „Ma duc cu ziua, merg pe la altii, mai muncesc si la mine. Trebuie sa muncim pe caldurile astea in camp pentru ca nu facem fata cu banii. Am barbatul care are pensie, insa sunt putini banii care ii ia. Pentru medicamente nu mai ajung, muncesc in soare pentru cinci sute de mii. imi distrug sanatatea, dar daca nu ma duc si nu am cu ce lua medicamentele, este si mai rau”, a spus femeia. Activitatea zilierilor este verificata de inspectorii de munca si de cei de la Autoritatea Nationala a Administratiei Finantelor Publice. In judet sunt inregistrate putine persoane, insa, in realitate, sunt mult mai multe. „Persoana care lucreaza ca zilier nu beneficiaza de dreptul la asigurari sociale. Daca doreste acest lucru, trebuie sa incheie un contract de prestari servicii”, spun cei de la ITM Vaslui. Angajatorii au obligatia ca pana pe data de 5 a fiecarei luni sa depuna extrasele din Registrul zilierilor pentru luna anterioara. Cei care s-au grabit sa faca acest lucru sunt in special firmele din domeniul agricol. Un angajator nu poate lucra mai mult de 90 de zile calendaristice cu un zilier. In cazul in care ignora acest aspect, amenda poate ajunge pana la 10.000 de lei. Potrivit informatiilor primite de la ITM, ponderea amenzilor aplicate este mult mai mica decat ponderea avertismentelor. „Inspectorii analizeaza fiecare situatie si tin cont de problemele financiare ale societatilor controlate, incercand sa puna accent si pe partea de preventie. Totusi, inspectorii dau dovada de toleranta pentru fapte mai putin grave. Munca la negru niciodata nu a fost sanctionata cu avertisment“, mai spun oficialii ITM.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img