joi, 28 martie, 2024

Vaslui: Pagube insemnate pentru agricultori, peste 48.000 de hectare afectate de seceta

Distribuie:

Publicat:

Conducerea Directiei Judetene de Agricultura (DJA) Vaslui a declarat vineri ca judetul se confrunta cu o seceta puternica, ce a afectat peste 48.000 de hectare de teren agricol.

 Potrivit directorului DJA Vaslui, Gigel Crudu, pagubele cele mai mari sunt la culturile de grau — pe o suprafata de 30.000 de hectare, porumb — pe 7.500 de hectare si floarea soarelui — pe 7.400 de hectare, insa de suferit au avut si culturile de orz, orzoaica, rapita, mustar, vita-de-vie, soia, legume, livezi sau pasuni. Datele privind efectele secetei au fost centralizate in peste 80 la suta dintre comunele judetului.

“Actiunea de centralizare a informatiilor continua, avand in vedere ca la nivelul comitetelor locale pentru situatii de urgenta, constatarea si evaluarea pierderilor este in continuare in desfasurare. In urma calculelor rezulta un nivel estimativ al pierderilor de aproximativ 760 de lei pe hectar, ceea ce inseamna la cele peste 48.000 de hectare afectate, pierderi de aproximativ 37.000.000 de lei. Situatia este una dificila pentru producatorii agricoli”, a declarat directorul DJA Vaslui, Gigel Crudu.

La nivelul judetului Vaslui, deficitul de apa din sol difera foarte mult de la o zona la alta si se situeaza la valori de 100 — 150 de litri pe metrul patrat.

“In unele zone din judet putem vorbi de o seceta severa, in timp ce in altele ne confruntam cu o seceta moderata”, a mentionat Crudu.

Directorul DJA a subliniat ca in cazul in care in perioada urmatoare se vor inregistra precipitatii semnificative, sanse mai au culturile de primavara, in special cele de porumb si floarea soarelui semanate mai tarziu. De asemenea, ploile ar mai putea influenta pozitiv culturile de sfecla de zahar, livezi, vii si pasuni.

sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img