vineri, 29 martie, 2024

VASLUI:Satele din judet, fara librarii

Distribuie:

Publicat:

Cartea ar putea fi numitorul comun pentru peste 400.000 de vasluieni, insa la nivelul judetului avem foarte multi analfabeti functionali.

Unul dintre factorii principali este lipsa accesului la carte, lipsa librariilor.
In zeci de sate din judet, nu exista o librarie sau un spatiu comercial dedicat vanzarii cartilor.

In judetul Vaslui, cartea este marfa rara. Desi au aparut blocuri noi, case frumoase, baruri cu nemiluita ori case de amanet, in sate nu exista nicio librarie deschisa.

Copiii care invata la tara nu stiu cum arata o librarie, nu au acces la infrastructura culturala iar cartea pe care au pus mana este manualul scolar.

Pentru a putea cumpara carti de orice fel, de la colorat,la povesti sau romane, pentru rechizite si manuale ,locuitorii satelor din judet, merg in cele trei orase.

Chiar si asa, uneori, cartea reuseste sa ajunga si in peisajul copilariei rurale. Dascali, oameni de afaceri, bibliotecari, oameni simpli strang carti si le impart celor care nu au acces la librarii si le duc in bibliotecile comunale.

Ultimul raport al Comisiei Europene plaseaza Romania pe primul loc in topul analfabetismului, cu 250.000 de cetateni care nu stiu sa scrie si sa citeasca.

Statisticile Federatiei Nationale a Organizatiilor Nonguvernamentale pentru copii sunt si mai dure: 41% dintre elevi au mai putin de zece carti acasa si 42% dintre adolescenti citesc cu dificultate.

Aceasta lipsa se relecta si in bilantul cultural din ultimii 26 de ani: conform Institutului National de Statistica, scoala romaneasca are in acest moment cu 1,8 milioane de elevi mai putini decat in anul 1990. Iar fata de anul trecut, numarul copiilor care invata in scolile si gradinitele Romaniei a scazut cu 154.000.

Cat despre carti,la nivelul tarii exista 300 de librarii, dintre care 80 doar in capitala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img