vineri, 29 martie, 2024

VASLUI: Trei dintre violatorii din Valeni, aproape de eliberare

Distribuie:

Publicat:

Cei sapte violatori din Vaslui care au scandalizat opinia publica in 2015 se numara printre beneficiarii recursului comensatoriu. Astfel, trei dintre ei se pregatesc acum de liberarea conditionata.

Cei sapte tineri au fost condamnati in 2015 la pedepse cuprinse intre 6 si 10 ani de inchisoare.

Toti cei sapte tineri sunt in prezent incarcerati in Penitenciarul Vaslui, executandu-si pedepsele in regim semideschis.

Primii trei care urmeaza a inainta cererile de liberare conditionata sunt cei trei tineri care si-au recunoscut faptele, fiind condamnati in baza acordurilor de recunoastere.

Sursedin cadrul Penitenciarului Vaslui au precizat, pentru „Adevarul“, ca Ioan Surleac, inculpatul care a primit pedeapsa cea mai mica (de sase ani de inchisoare), va fi propus pentru eliberarea conditionata in luna februarie, in timp ce Alin Rotaru si Bogdan Boicu (condamnati la 6 ani si 4 luni, respectiv 6 ani si 6 luni) vor fi propusi pentru eliberare conditionata dupa jumatatea anului in curs.

Din punct de vedere calendaristic, cei trei tineri nu au executat, pana in prezent, decat jumatate din pedepsele primite, insa au castigat zile de libertate in baza recursului compensatoriu, urmare a conditiilor grele de detentie invocate.

Initial, cei sapte tineri au fost incarcerati la Penitenciarul Iasi

Acolo s-au plans de conditiile grele de detentie. Pentru fiecare 30 de zile petrecute in conditii precare, detinutilor, potrivit legii, li s-au acordat 6 zile ca fiind executate.

Cei sapte tineri, originari din localitatea Valeni, au fost arestati preventiv pe 12 noiembrie 2014, fiind acuzati ca au violat ore in sir o eleva de 18 ani, pe care au acostat-o pe drumul de intoarcere de la scoala spre casa.

Ulterior, pe 9 aprilie 2015, au fost plasati in arest la domiciliu, masura care a fost inlocuita cu controlul judiciar pe 22 iunie 2015. Pe 17 august 2015, pe fondul indignarii fara precedent starnite in randul opiniei publice, cei 7 tineri au fost rearestati o data cu pronuntarea sentintei de fond.

Pe 11 noiembrie 2015 Curtea de Apel Iasi a pronuntat sentinta definitiva in acest caz

Atunci, instanta a decis pedepse mai mari pentru toti inculpatii, cuprinse intre 6 si 10 ani.

Din condamnari, urma sa se scada cele aproape 12 luni de arest preventiv si arest la domiciliu. Pana in prezent, cei 7 tineri din Valeni au executat aproximativ 36 de luni de inchisoare.

Niciunul dintre ei nu a achitat daune morale victimei, desi instanta i-a obligat sa-i plateasca 70.000 de lei despagubiri.

Singurul care a aratat mila Ioan Surleac, cel care va intra in comisia de eliberari conditionate in a doua jumatate a lunii februarie, este cel fata pe care victima ar fi fost dispusa sa il ierte.

Totul pe motiv ca a fost singurul care ar fi manifestat mila fata de ea, si a cerut celorlalti sa nu o mai batjocoreasca si sa o duca acasa.

Surleac fusese plecat in strainatate si revenise in satul natal chiar in seara violului. Nu a apucat sa ajunga acasa, pentru ca dupa ce a coborat din autocar a fost invitat de prieteni sa participe la orgia sexuala.

Violul care a scandalizat Romania Cei sapte tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 27 ani, au fost acuzati ca in luna noiembrie 2014 au violat o eleva de 18 ani, timp de mai multe ore, supunand-o unor suplicii greu de imaginat.

Adolescenta a declarat anchetatorilor ca a fost stropita cu alcool sa isi revina, pentru ca, ulterior, agresorii sa o batjocoreasca din nou.

Pe tot parcursul procesului, cei sapte tineri au au scandalizat opinia publica prin atitudinea sfidatoare si campania agresiva de denigrare a victimei care au sustinuta prin intermediul rudelor si a prietenilor.

Sustinatorii violatorilor au fost extrem de vehementi: au amenintat jurnalistii ca aduna tot satul sa ii violeze. La finalul procesului au sarit la bataie, fiind cu greu linistiti de fortele de ordine.

Violul care a scandalizat Romania

Disputele pe seama acestui caz au aparut dupa ce violatorii au inceput sa fie aparati de comunitatea locala, care considera victima principala responsabila, satenii din Valeni apreciind ca aceasta ”a primit ceea ce a meritat”.

Prietenii violatorilor au sustinut ca de fapt victima nu a fost violata, ci a avut parte de ”sex surpriza” si nu merita ”cinci ani de inchisoare pentru cinci minute de placere”.

Comportamentul celor sapte tineri, care nu au schitat nicio urma de regret pe tot parcursul procesului. Trei dintre ei si-au recunoscut faptele, atitudinea zeflemitoare au accentuat indignarea in randul opiniei publice.

Peste 400.000 de romani au semnat o petitie online prin care solicitau arestarea celor sapte tineri din Valeni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img