joi, 28 martie, 2024

Vasluienii, revoltati de obligatia platilor la buget pentru persoanele fara venit

Distribuie:

Publicat:

Plata asigurarilor sociale de stat devine obligatorie chiar si pentru cei care nu au venituri. Un articol din noul Cod fiscal introduce o contributie lunara obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabila inclusiv somerilor care nu mai primesc indemnizatie sau acelor persoane care nu sunt angajate, cum sunt cele din mediul rural. Codul fiscal prevede ca persoanele fara venituri trebuie sa se inregistreze la Fisc si sa depuna o declaratie pentru a li se emite o decizie de plata. Masura se va aplica din 2016, iar in conditiile in care salariul minim va fi majorat in doua etape pentru a ajunge la 1.200 de lei, la mijlocul lui 2016, contributia pentru anul viitor ar ajunge la aproximativ 800 de lei. Contributia ar urma sa fie achitata trimestrial.

 La Vaslui, noua masura nu este privita cu ochi buni.Oamenii se intreaba ce ratiuni au stat la baza acestei decizii si nu stiu de unde vor lua bani sa-si plateasca noul bir, din moment ce nu dispun de venituri.

 “O aberatie mai mare ca aceasta nu exista. Inteleg ca platesti practic un impozit pentru faptul ca respiri aerul din aceasta tara. Nu stiu ce minte luminata a putut concepe asa ceva. Cum sa dea oamenii bani daca ei nu primesc de nicaieri venituri? Sunt curios sa vad ce le va face statul celor care nu platesc. Probabil, le va pune poprire pe venitul inexistent”, a spus Constantin Lovin. in mediul rural oamenii spun ca nu au cum sa plateasca astfel de impozite.

“Eu chiar nu am niciun venit. Singurii bani care intra in casa sunt cei din alocatia baiatului. Nu avem posibilitatea sa platim. Poate se va schimba legea si se va gandi cineva si la noi. Eu as vrea sa muncesc, dar nu pot fiindca am un handicap, iar acte pentru pensie nu mi-am facut, fiindca nu pot umbla singur si nu m-a ajutat nimeni”, spune Marin Donose.

Statisticile referitoare la situatia economica a judetului Vaslui sunt sumbre. Doi oameni din trei nu au loc de munca si traiesc din ajutoare sociale. Peste 5 milioane de lei ajung lunar la persoanele asistate social. 25.000 oameni traiesc doar din ajutoarele de la stat, iar alti 20.000 – copii, batrani si persoane cu dizabilitati – sunt inclusi in sistemul de asistenta sociala. Lor li se adauga alti trei mii de someri care primesc indemnizatie, dar si mii de persoane care nu au niciun venit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img