joi, 28 martie, 2024

Vasluiul gazduieste in aceste zile una dintre cele mai active academii de fotbal juvenil din Statele Unite ale Americii (SUA), condusa de vasluianul Catalin Serban

Distribuie:

Publicat:

@Americanii au ajuns la Vaslui:”Aveti o tara frumoasa!”

Vasluiul gazduieste in aceste zile una dintre cele mai active academii de fotbal juvenil din Statele Unite ale Americii (SUA), condusa de vasluianul Catalin Serban. Acesta s-a decis la sfarsitul anului 2006 sa lase invatamantul romanesc pentru taramul fagaduintei. A plecat in SUA cu o viza temporara, iar sederea s-a dovedit mai lunga, mai ales ca acolo a intalnit-o pe aleasa inimii, o poloneza ca i-a devenit sotie. De doi ani face ceea ce-i place sa ofere cat mai multe din tainele fotbalului, cel care i-a adus atatea satisfactii cand era sportiv de performanta la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui. El nu uita nici acum sa ceara sfaturi de la primul lui invatacel, profesorul Petru Livinti.

”Este ca un tata pentru mine. Mi-a oferit aproape totul”, spune cu admiratie Catalin Serban.

Acum si-a indeplinit un vis, acela de a venit cu Iproskills Academy Chicago la Vaslui, unde a demarat un proiect amibitios, alaturi de prietenul sau, Ionut Chiochiu, cu ajutorul caruia spera ca anul viitor sa mute o parte din fotbalul mondial la Vaslui.

”Avem idei indraznete. Sigur vom fi si anul viitor la Vaslui, iar gandul meu e sa aducem copii mai mari din mai multe tari europene si nu numai. Acum am venit cu 26 de copii cu varste intre 8 si 12 ani”, a mai precizat Catalin Serban.

Desi sunt de aproape doua zile in Romania, delegatia americana este fascinata de tara noastra. Si Vasluiul i-a impresionat, acestia vizitand deja parcul Copou.

”Desi am vazut foarte putin, am ramas uimiti. Ne asteptam la o tara care nu a iesit din tiparele comunismului, insa se vede ca e o tara moderna, cu adevarat europeana. La Vaslui, mancarea ne-a dat gata. Aveti o bucatarie extraordinara”, au spus cei 17 adulti, majoritatea parintii copiilor, care fac parte din delegatia Iproskills Academy.

In schimb, copiii au avut ocazia sa culeaga singuri legume din serele hotelului la care sunt cazati si abia asteapta intalnirea cu regele fotbalului romanesc, Gheorghe Hagi.

”E frumos ceea ce am vazut pana acum. Vrem sa-l vedem pe Hagi, cel mai bun fotbalist al Romaniei. Speram sa plecam mult mai bine pregatiti, dupa acest turneu”, au spus copiii.

Iproskills Academy Chicago participa la LPS Cup 2017, alaturi de echipa gazda, Didi Junior Iasi si Athletic Club Barlad. Copiii pregatiti de Catalin Serban vor mai fi prezenti doua zile la Iasi, unde vor intalni Magic Iasi, vor mai face un popas la Focsani, unde vor juca in compania echipei Prosport, pentru ca ultimele trei zile sa le petreaca la Academia lui Hagi de la Ovidiu.

Au sarbatorit Ziua Americii cu sarmale

-In ce consta parteneriatul cu LPS Vaslui?
-Catalin Serban: Parteneriatul reprezinta vizita noastra in Romania si sper, pe viitor, vizita lor la Chicago. Vrem sa experimentam nivelul antrenamentelor din Romania, dar si nivelul de joc.

-De cand functioneaza Iproskills Academy?
-Iproskills Academy a inceput acum doi ani, cu ajutor din partea parintilor copiilor. Am inceput cu patu copii. Dupa doi ani de munca asidua am ajuns la 106 copii, cu varste cuprinse intre sase ani si 12 ani.

-Cum e perceput fotbalul in America?
-Fotbalul in SUA este intr-o continua crestere. Acum patru ani, in Statele Unite erau 400.000 de copii care practicau fotbalul, acum s-a ajuns la 4-5 milioane de copii, care practica fotbalul.

-Care e prima impresie a copiilor despre Romania?
-Tinand cont ca am ajuns de 24 de ore, deja mi-au demonstrat ca iubesc tot ceea ce au vazut. Interesul lor este sa participam in competitii cat mai inalte calitativ, sa-si testeze fortele, sa reuseasca in acelasi timp sa inteleaga fotbalul european si sa parasim Romania si Europa cu o experienta de neuitat.

-Esti din Vaslui…
-Sunt nascut si crescut in Vaslui. Principalul motiv pentru care sunt aici e ca iubesc Vasluiul.

-Cine te-a invatat fotbalul?
-La Vaslui am invatat fotbalul de la foarte multi oameni, de la Liceul cu Program Sportiv. Insa, vreau sa multumesc, in mod special, domnului profesor Petru Livint, care mi-a fost alaturi cu sufletul si mi-a indrumat pasii mereu cu cea mai mare daruire.

-La nivel de copii, exista o diferenta in structura pregatirii intre Romania si SUA?
-Este o diferenta intre Romania si America. Diferenta, din pacate, nu o fac copiii sau antrenorii, ci parintii. Am observat ca in Romania se pune accent inca de la varste mici pe rezultate si nu pe dezvoltarea fotbalistica. Presiunea vine de la parinti sau de la adultii din afara terenului. Creeaza un spatiu ostil si impiedica dezvoltarea corecta a micutului fotbalist. In SUA e invers, totul se canalizeaza pe dezvoltarea fotbalistica a celor mici, sa-i facem sa iubeasca fotbalul. Singura presiune e ca el sa fie mai bun fata de cum a fost cu o zi inainte. In Romania, cand pui pret pe rezultat, te face sa fii mereu tensionat, iar dezvoltarea copilului nu e cea normala.

-Cum e sa sarbatoresti Ziua Americii la Vaslui?
-E foarte bine! De Ziua Americii mancam mancare romaneasca traditionala, mancam sarmale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img