vineri, 29 martie, 2024

Vasluiul lui 2015. Bransati la reteaua de apa, dar FARA APA. Vezi cum e posibil asa ceva

Distribuie:

Publicat:

n Vaslui, autoritatile au dus in ultimii ani campanii de convingere a cetatenilor din mediul rural sa se conecteze la reteaua de apa si canal. Sa vina civilizatia si in satele din jurul capitalei de judet, domnule! Oamenii au zis ca da, vor civilizatie, mai ales daca vine la robinet. Au platit racordarile, si-au reechipat baile, au cumparat faianta, cazi, chiuvete, wc-uri, ce sa mai, ca in mileniul 3! Dupa care au descoperit ca apa a curs din ce in ce mai putin, pana n-a mai curs deloc.

Mii de familii din Vaslui nu beneficiaza de apa, in ciuda temperaturilor caniculare. In mai multe localitati din preajma orasului Vaslui, dar si din zone mai indepartate,  oamenii au platit sume mari de bani pentru a se racorda la sistemul centralizat, dar nu primesc apa. Conductele de alimentare au fost prost proiectate si nu pot face fata numarului de consumatori. In ultimii ani, autoritatile din Vaslui au dus adevarate campanii pentru a-i convinge pe cetatenii din mediul rural sa se branseze la reteaua publica de apa in ideea de a face un pas spre civilizatie. Astfel, mii de familii au imprumutat bani daca nu au avut si au platit pentru a avea apa in case la robinete. Lucrurile au mers bine o perioada, dar dupa ce numarul abonatilor a inceput sa creasca a scazut presiunea apei la robinete, pana nu a mai curs deloc. Astfel, familiile din localitatile rurale, majoritatea formate din batrani, au ramas fara apa. Numai in comuna Muntenii de Jos investitia in aductiunea cu apa a costat peste 27 de miliarde de lei vechi.

“Ma indoiesc din ce in ce mai tare ca avem, ca natie, sansa sa atingem un nivel decent de civilizatie. Locuiesc in satul Secuia, unde in cadrul unui proiect cu finantare Europeana, am fost bransati la reteaua de apa a Vasluiului. O instalatie prost proiectata, prost executata, prost administrata. De aceea e mai mult defecta decat functionala. Si asta nu e tot. Autoritatile nu sunt in stare sa tina in frau bransarile ilegale si astfel nu avem apa necesara in locuinta”, spune un cetatean din Secuia.

In anul 2015, vasluienii inca mai cara apa de la fantana si izvoare ,desi au fost amagiti si bransati la reteaua de apa a Vasluilului

Ca sa nu sufere de sete, oamenii trebuie sa mearga pe jos la izvoare sau fantani sa care apa. “Va jur ca am ajuns sa nu ma mai mire nimic in acest colt de lume. Nu se poate asa ceva. Nu cerem avioane, vrem apa, am platit si normal ar fi sa beneficiez de acest serviciu. Platesc si apa pe care o consum,  nu mi-o da nimeni pe degeaba”, a spus un alt cetatean.

Totul se intampla din cauza retelelor de apa, retele care nu fac fata numarului mare de consumatori. Practic, apa ajunge pana intr-un anumit punct, la consumatorii din prima localitate, urmatoarele fiind condamnate la seceta. Si in alte parti ale judetului apa a devenit un produs de lux. La o aruncatura de bat de Vaslui, in comuna Miclesti, satenii resimt din plin efectele secetei. Cum nu a mai plouat de peste doua luni, iar in comuna cererea de apa era foarte mare, nu doar pentru uz casnic, ci si pentru udarea gradinilor si a spatiilor verzi, serviciul de alimentare nu a mai facut fata. La nivelul Primariei s-a decis ca oamenii sa primeasca apa cu portia.

“Nu mai reusim sa asiguram debitul de apa dorit de fiecare consumator la robinet. Nu am avut, pana anul acesta, o perioada atat de lunga de cand nu a plouat. Oamenii au zis: platim cat costa, cat consumam. Le-am spus ca nu se poate pentru ca nu mai reusim sa facem fata consumului. Chiar si in aceste conditii, cei care au spatii verzi uda. Le-am spus sa nu mai ude gradinile, dar fara rezultat”, a declarat Doru Agafitei, primarul comunei Miclesti.

Cei mai multi dintre localnici se plang ca masura impusa de autoritatile comunale le da peste cap treburile gospodaresti. „Ne facem treburile dupa cum ni se furnizeaza apa. Ce putem sa facem?”, ne-a spus o femeie. Un alt satean si-a exprimat nemultumirea ca apa nu are presiune:

„Apa nu are presiune, din pacate. Sunt de acord cu oprirea apei, daca tot sunt aceste probleme, dar atunci cand primim, sa curga cum trebuie, cu presiune. Nu avem pretentii ca la oras, dar este bine ca, atunci cand ne-o da, sa o dea ca lumea”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img