News Flash:

Vasluiul sub dinastia BUZATU: Copiii trebuie sa invete in case din chirpici

15 Septembrie 2015
1926 Vizualizari | 1 Comentarii
Pentru aproximativ 150 de copii din judetul Vaslui, scoala nu va incepe intr-un spatiu spatios, frumos mirositor si curat. Acestia vor fi nevoiti sa  scrie si    sa socoteasca in incaperi care dau impresia de decor dintr-un film horror.
 
Pentru aproape 150 de copii din Vaslui, scolile unde vor reveni in doar cateva zile nu inseamna nici pe departe sali spatioase, luminate, frumos mobilate, care sa ii imbie la studiu. Vor invata sa scrie si sa socoteasca in incaperi care dau, mai degraba, de gandit ca singura lectie pe care trebuie sa o invete cei mici este cea de supravietuire in caz de cutremur sau ploaie torentiala.

Peretii stau sa cada, sunt gauri in acoperis, iar bucati de scandura si lut tin loc de pardoseala.Geamuri sparte si tigla care se desprinde de pe acoperis sunt imagini ale dezastrului care iti atrag atentia din momentul in care pasesti in curtea scolii din Chetrosu. Odata ce ai intrat, situatia este si mai grava.

"Ne aflam intr-o sala unde vor invata peste 20 de prescolari. Vedeti ca sala este mult prea mica pentru desfasurarea activitatilor," a spus Zoita Mocanu, directorul Scolii gimnaziale din comuna Gherghesti.

Mobilier vechi, scanduri puse la intamplare in loc de pardoseala si tavan din care se desprind bucati de lemn si lut, toate acestea ar trebui sa insemne scoala primitoare pentru elevii din comuna vasluiana. Nici cei aproape o suta de copii care vor invata aici si nici parintii lor nu au alte solutii. In alte doua sate invecinate, copiii au ramas fara scoala si isi vor putea face lectiile doar prin bunavointa localnicilor.

"Invata in casa unui om. Trebuie sa dea microbuze, trebuie sa faca ceva primaria."
"Ar fi fost mai bine sa fi fost scoala normala. Nu in casa locuibila. Cand e scoala normala, e scoala normala. Aici oricand s-ar putea sa nu mai mearga si sa ne trezim ca nu mai avem unde da copiii," spun parintii.

In alt sat, Draxenia, aflat la cativa kilometri, aceeasi situatie. O casa veche a unui satean va tine loc de sali de clasa.
"Intr-un timp cat de scurt o sa zugravim, totul aranjam pentru a invata copiii cei mici pentru ca nu au unde, pana rezolva cu scoala," spune localnicul in casa caruia urmeaza sa invete copiii.

Din cauza numarului mic de elevi, scolile din sate nu au personalitate juridica si sunt administrate de un singur director, care pare a fi cu mainile legate in a crea conditii mai bune.

"Si Creanga cred ca a invatat intr-o scoala mai buna. Da, este dezastros. Este sinistru si din partea profesorului sau a invatatorului sa mearga in asemenea sala de clasa. Atunci cand vede ca ploua, sa se ascunda, sa stea intr-un colt si sa supravegheze elevii de cel mai rau caz," spune Zoita Mocanu, directorul Scolii gimnaziale din comuna Gherghesti. "O situatie dezastruoasa. Nu au fost bani, cand nu sunt bani, se misca lucrurile greu. Daca nu s-au mai alocat bani, nu a mai fost finansare, au ramas cam cum se vad acum," spune si primarul comunei Gherghesti, judetul Vaslui.

Ar fi nevoie de 700.000 de lei pentru ca elevii din cele trei scoli sa aiba conditii decente pentru studiu, dar comuna mult prea saraca nu isi permite asemenea investitii. Singura salvare ar putea veni de la Guvern.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0828 (s) | 35 queries | Mysql time :0.033927 (s)