vineri, 19 aprilie, 2024

Vegetalele, bariera impotriva CANCERULUI DE COLON

Distribuie:

Publicat:

Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca Aalimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului, informeaza femina.rol.ro.

“De necrezut”, a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al Congresului International al Cancerului. “Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut. Legatura dintre CANCER si ALIMENTATIE este edificata.”

ALIMENTATIA are un ROL IMPORTANT in CAUZELE CANCERULUI

Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de “nebunie” organica.

Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti – consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la Congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali.

VEGETALELE, bariera impotriva CANCERULUI DE COLON

Includeti in fiecare dintre mesele dumneavoastra o leguma sau o salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag.

Uitati carnea, mancati peste

Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata, tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau de vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc. Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui.

Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nicio problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii.

Optati pentru o ALIMENTATIE VARIATA!

Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate si reduceti consumul de alcool… De fapt, ideea generala care s-a desprins la Congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteraneean, si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline.

Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si culorile. Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san.

O a doua surpriza a Congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea o au in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nicio zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce, in proportie de 40%, incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde ideea ca nici cei care au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie.

“Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic.” Si la fel, intreaga structura corporala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img