joi, 28 martie, 2024

VESTE BUNA! O lege mare pentru medici. Cand vor fi platite garzile medicilor rezidenti

Distribuie:

Publicat:

Proiectul de lege al social-democratului iesean Tudor Ciuhodaru a fost promulgat de presedinte dupa ce a fost adoptat in plen cu 223 de voturi “pentru”, 3 voturi “impotriva” si 40 de abtineri. 

Proiectul este in concordanta cu art. 41 alin (3) din Constitutia Romaniei Adoptarea acestui act normativ va duce la salarizarea oricarui medic rezident pentru activitatile medicale desfasurate peste programul de lucru.

Concret proiectul prevede: “(21) Rezidentii pot fi inclusi in linia de garda din primul an de pregatire in specialitate, in afara programului normal de lucru, pe raspunderea medicului titular de garda si doar dubland acest medic, fiind salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”.

“Salariile mici, neplata garzilor, blocarea posturilor si conditiile de munca au facut ca in 2012 numarul de medici sa scada sub nivelul critic de 40.000. Au mai ramas inca 39.813 medici, cu aproape 15000 mai putini fata de 1990. Cand am depus acest proiect medicii rezidenti erau platiti in medie cu 1,38 euro pe ora, de zece ori mai putin decat un coleg din occident, si dupa 3-7 ani de umilinte cautau o alta tara in care pot avea un trai decent. Vreau ca dupa promulgarea legii Ciuhodaru niciun medic rezident nu mai fie folosit ca sclavul pe plantatie, fara a fi platit, supus abuzurilor vreunui sef de sectie sau director de spital iar toate orele de munca suplimentara sa fie remunerate. Este doar una din masurile legislative pe care le-am propus pentru reducerea exodului cadrelor medicale. Parlamentul a adoptat si proiectul meu de lege prin care se pot acorda suplimente personalului medical in limita a doua salarii minime pe economie de catre Ministerul Sanatatii si autoritatile locale”, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img