vineri, 19 aprilie, 2024

Veste buna pentru pacientii de HIV/SIDA din VASLUI

Distribuie:

Publicat:

Oficialii din sanatate au gasit o prima solutie pentru criza medicamentelor destinate bolnavilor de HIV/Sida. Ministerul Sanatatii a decis sa ia tratamentele necesare din alte spitale si sa le trimita in cele opt judete unde acestea lipsesc acum.

Cei peste 100 de pacienti care au fost nevoiti sa-si intrerupa tratamentul, ca si cele aproximativ 200 de persoane pentru care medicii au ales schimbarea schemei de tratament ar putea sa primeasca medicamentele necesare cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare. Ministerul Sanatatii a ordonat marilor centre sa redirectioneze o parte din stocuri acolo unde acestea nu mai exista. Fara medicamente pentru HIV/ Sida au ramas opt judete, la care se adauga penitenciarul Jilava. Criza a inceput in judetul Vaslui, in urma cu aproximativ o luna, insa ea s-a acutizat in ultimele zile. Concluzia acesteia a fost ca blocajul are loc undeva intre producatori si distribuitori. Producatorii spun ca au trimis toate medicamentele, dar distribuitorii se plang ca nu au avut de unde sa livreze stocurile.

Agentia Nationala a Medicamentului desfasoara o ancheta si discuta atat cu producatorii, cat si cu distribuitorii, ca sa afle exact unde a fost problema si daca este vorba, asa cum s-a mai intamplat si in alte cazuri, despre export paralel, adica daca medicamentele au fost duse pentru a fi vandute in alte tari, unde preturile sunt mai mari. Situatia este una extrem de periculoasa pentru pacientii infectati cu virusul HIV. Multi si-au intrerupt tratamentul pentru ca medicamentele care le asigura supravietuirea lipsesc din spitale. Iar fiecare intrerupere a schemei de tratament echivaleaza cu un soc pentru organism, tradus in agravarea bolii si o sansa mai mica de succes a terapiilor urmatoare. In Romania traiesc aproape 13.000 de persoane infectate cu virusul HIV, numar care sporeste, anual, cu alte 700. Tot in fiecare an, 350-400 de bolnavi sunt obligati sa renunte la tratament din cauza problemelor de aprovizionare cu medicamente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img