vineri, 29 martie, 2024

Veste buna pentru tinerii diagnosticati cu cancer

Distribuie:

Publicat:

Venirea pe lume a maimutei Grady, nascuta in conditii cu totul speciale, da speranta pacientilor tineri, de sex masculin, diagnosticati cu cancer, care isi doresc sa aiba copii in viitor. Daca barbatii maturi diagnosticati cu cancer au posibilitatea de a-si congela sperma inainte de inceperea chimioterapiei, astfel incat sa poata avea ulterior urmasi, cei foarte tineri, inainte de pubertate, nu puteau face acelasi lucru.

In cadrul unui studiu recent realizat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pittsburgh, oamenii de stiinta au prelevat mostre de tesut testicular de la cinci exemplare de macac rhesus, pe care le-au congelat. Animalele au fost apoi supuse chimioterapiei, arata ziare.com, care citeaza BBC.

Cand maimutele-cobai s-au apropiat de pubertate, specialistii au dezghetat mostrele de tesut si le-au implantat inapoi in corpul lor, laolalta cu tesutul testicular existent. Dupa cateva luni, tesutul a produs sperma, care a fost folosita, obtinandu-se embrioni care au fost transferati unor femele. Asa s-a nascut Grady, o femela sanatoasa de macac rhesus, care in luna aprilie a acestui an va implini un an.

"Odata cu nasterea lui Grady, am putut demonstra ca putem crioconserva tesut testicular utilizat ulterior pentru a restabili fertilitatea in perioada adulta", a declarat dr. Adetunji Fayomi, unul dintre autorii studiului. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img