vineri, 19 aprilie, 2024

Veste grozava pentru spitalul de bai termale de la Ghermanesti. S-ar putea renova cu ajutor din Polonia -FOTO

Distribuie:

Publicat:

 Sambata, 26 mai, in jurul orei 10:00, la Spitalul “Carol I” din localitatea vasluiana Ghermanessti, comuna Dranceni, a avut loc o intalnire foarte importanta pentru intreaga zona a Moldovei, si nu numai. Gelu Pecheanu, edilul localitatii, impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui, in frunte cu Ciprian Trifan (vicepresedintele CJ), s-au intalnit cu o delegatie de persoane dintr-o localitate din Polonia, despre care putem spune ca  sunt experti in reabilitarea bailor termale.

Intalnirea a durat mai bine de o ora, timp in care ambele parti au discutat pe scurt, la fata locului, potentialul imensurabil al bailor din zona. Apele din subteranul Spitalului “Carol I” sunt considerate pe locul doilea in tara ca efecte curative. Pentru a se verifica calitatile, polonezii au luat o probe si le-au verificat la un laborator de specialitate din Odessa.  Atat spitalul, cat si terenul aferent se intind pe o suprafata de 4 hectare si, conform edilului Gelu Pecheanu, daca spitalul ar fi reabilitat, ar avea o capacitate de 150 de persoane pana la 300 pe zi. In vremurile de glorie ale acestei institutii, zilnic in zona se aflau sute de persoane venite tocmai din Rusia. Renovarea si redeschiderea acestui centru de bai termine ar schimba total zona atat din punct de vedere financiar, cat si turistic. Mai multe detalii ne ofera chiar primarul comunei Dranceni:

    “In zona sunt mai multe puturi de apa termala cu efecte terapeutice remarcabile. Ganditi-va la faptul ca baile se faceau cu o treime apa termala si restul apa normala, pentru ca efectul este foarte puternic. Curatate, actualele puturi de apa pot asigura tratamentul complet pentru 150 de persoane. Insa daca ar fi total reabilitate, se poate ajunge zilnic pentru 300 de tratamente. Este o mina de aur Spitalul “Carol I” din comuna noastra. Readus la viata practic reinvioram si turismul, pe langa nenumaratele beneficii pe care o sa le avem noi cei din zona. Avem la distante mici orase, iar distanta din Republica Moldova pana aici poate fi strabatuta in aproximativ o ora. Ne bucuram de vizita oaspetilor din Polonia si speram ca toate acestea sa se concretizeze si sa redeschidem spitalul de bai termale. Au mai fost interesate persoane din Italia ori China, insa din cauza birocratiei, lucrurile nu au putut fi duse la sfarsit. Vreau sa multumesc celor de la Consiliu Judetean Vaslui pentru interesul dat fata de acest proiect, in speta presedintelelui Dumitru Buzatu cat si vicepresedintelui Ciprian Trifan” declara edilul Pecheanu.

    Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, s-a aratat foarte incantat de vizita delegatilor din Polonia, si in urma discutiilor avute, acesta spera sa gaseasca un front comun pentru redeschiderea Spitalului “Carol I” din localitatea Ghermanesti, comuna Dranceni, judetul Vaslui. Mai multe ne spune chiar el:

    “Sambata, am participat la o vizita de lucru la Baile Ghermanesti, impreuna cu viceprimarul orasului Uniejów, Voievodatul Łódź, Polonia. Acest oras este un model de buna practica in dezvoltarea bazelor de tratament care folosesc drept resursa apele termale. Sper ca aceasta vizita sa se materializeze in punerea in practica si realizarea unei statiuni similare celei din Polonia si in judetul nostru, la Ghermanesti. Apele subterane atestate din 1936 de aici ca fiind ape de pucioasa sunt considerate pe locul al doilea in Romania pentru calitatile curative. Incercam sa reinviem aceasta locatie de renume in trecut, bazandu-ne pe bunele practici aplicate si experienta in domeniu a partenerilor din Polonia.”, declara vicepresedintele CJ Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img