vineri, 29 martie, 2024

Veste SOC pentru iubitorii de animale! Procurorii ieseni transmit un mesaj transant proprietarilor de caini! Cer puscarie pentru o femeie care nu si-a pazit patrupedele

Distribuie:

Publicat:

remiera in justitia ieseana dupa ce o femeie, proprietara a unor caini de lupta, a fost trimisa in judecata • In urma cu ceva timp, mai multi trecatori au fost atacati de cainii femeii, care erau lasati nesupravegheati • De-a lungul timpului, au fost depuse mai multe plangeri impotriva femeii, insa aceasta nu a fost trasa la raspundere, cu toate ca zeci de oameni au fost terorizati de animalele agresive

Ieri, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au decis trimiterea in judecata a unei femei care nu a avut grija de cainii sai. Este vorba de un dosar instrumentat de procurori dupa ce mai multi ieseni au reclamat faptul ca sunt muscati de caini pe strada Tanasescu, din centrul Iasului, si in zona Splai Bahlui. Agresivitatea celor doi caini a socat o tara intreaga, in momentul in care un martor al evenimentelor a filmat totul si a furnizat imaginile presei.

Ulterior, acele imagini au ajuns si in posesia procurorilor. Ancheta s-a desfasurat la foc automat, procurorii reusind sa audieze mai multe parti vatamate si mai multi martori. Este vorba de cinci cazuri diferite, petrecute la date diferite, in care oamenii au fost muscati, speriati si agresati de cei trei caini din rasa American Stanffordshire Terrier, care apartin Silviei Albu.

Aceasta a fost trimisa in judecata pentru comiterea a cinci infractiuni de neluarea de catre proprietarul cainelui sau a detinatorului temporar a masurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. Aceasta infractiune este prevazuta de o lege speciala, mai exact 55/2002. Este primul dosar in care procurorii ieseni trimit in judecata o persoana care nu a avut grija de cainii sai. In cazuri similare, proprietarii de caini au fost trimisi in judecata pentru vatamare corporala din culpa.

Au fost nenumarate plangeri

Primul atac al cainilor, dintre cele cercetate acum de procurori, a avut loc pe data de 7 decembrie 2017. Atacul a avut loc pe strada Tanasescu impotriva unei tinere care locuia in zona respectiva.

Aceasta a avut curaj sa depuna plangere impotriva vecinei sale pe data de 26 ianuarie 2018, dupa a vazut ca scandalul in legatura cu cei trei caini a luat o amploare nationala si a devenit extrem de mediatizat. Tanara a povestit ca in momentul in care a intrat pe strada respectiva, alaturi de fiica sa de 12 ani, a observat cei trei caini care se aflau in curte pentru ca poarta era intredeschisa.

"Aceasta a declarat ca in momentul in care au fost observate de caini, exemplarele canine au inceput sa alerge spre ele, latrand agresiv si maraind, incercand sa sara pe ele", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Au luat-o la fuga pe mai multe strazi si nu au putut ajunge acasa. "In cele din urma, persoana vatamata, de teama, a renuntat sa se mai deplaseze la domiciliu, astfel ca aceasta s-a deplasat impreuna cu fiica sa intr-un loc considerat sigur, respectiv la magazinul de scule Bosh, situat pe Splai Bahlui, de unde a anuntat organele de politie si o vecina", au completat oamenii legii.

Al doilea atac cercetat de procurori a avut loc pe data de 8 decembrie 2017. Atunci, o alta vecina a Silviei Albu a iesit din curte de mana cu copilul sau pentru a-l duce la pregatire. "De indata ce au vazut-o, cainii au manifestat un comportament agresiv, au inceput sa alerge spre ea si spre fiul sau, latrand si maraind, initiind fara nicio provocare un atac concomitent", au precizat procurorii.

Victimele au inceput sa tipe si sa fuga, incercand sa se refugieze in curte. A reusit sa inchida poarta exact in momentul in care cainele care poarta numele Isa Bella a incercat sa o muste de picior. In momentul in care a inchis poarta, cainile a muscat chiar din gardul de fier. Chiar si in aceste conditii, cainii nu s-au linistit si au sarit pe gard in doua labe, fiind si mai agresivi. Pentru a putea iesi din curte, victima a chemat un taxi si i-a solicitat sa traga exact langa poarta, ca sa poata pleca in oras. Situatia a fost similara si in cazul celorlalte trei victime. Una dintre victime a fost muscata foarte puternic si a avut nevoie de internare la Spitalul de Boli Infectioase

La audieri, Silvia Albu a spus ca nu are nicio vina si ca victimele i-ar fi provocat cainii. Ea a mai spus ca animalele au profitat de momentul in care aceasta se deplasa din locuinta spre poarta de acces in curtea locuintei pentru a o asigura si au trecut printre picioarele ei, reusind sa iasa in strada. Aceasta a mai declarat ca animalele nu ar fi atacat si muscat persoanele vatamate daca acestea nu ar fi tipat sau daca, la randul lor, nu le-ar fi atacat. De asemenea, Silvia Albu a declarat ca recunoaste si regreta cele intamplate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img