joi, 18 aprilie, 2024

Vesti excelente. Statul roman da sporuri de 10-20%. Legea s-a votat deja in Camera Deputatilor. Cine sunt beneficiarii

Distribuie:

Publicat:

amera Deputatilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativa potrivit careia soldatii si gradatii profesionisti pensionari militari carora li s-a conferit Semnul onorific "In Serviciul Patriei" beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare.

In favoarea proiectului s-au inregistrat 230 voturi, iar 33 au fost "impotriva". 11 deputati s-au abtinut de la vot.

Propunerea legislativa a fost initiata pentru modificarea unor acte normative in domeniul securitatii, in sensul acordarii Semnului onorific "In Serviciul Patriei" soldatilor si gradatilor profesionisti, dar si preotilor militari. In comisiile de specialitate proiectul a fost amendat, stabilindu-se ca soldatii si gradatii profesionisti pensionari militari carora li s-a conferit Semnul onorific "In Serviciul Patriei" beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare.

Conform textului adoptat, "soldatii si gradatii profesionisti, pensionari militari, carora li s-a conferit Semnul onorific ' In Serviciul Patriei' pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale beneficiaza de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislatiei in vigoare".

Semnul onorific "In Serviciul Patriei" se confera ofiterilor

Semnul onorific "In Serviciul Patriei" se confera ofiterilor, functionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiteri, si preotilor militari din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care au 15, 20 sau 25 de ani de activitate in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale.

Prevederile acestei legi referitoare la Semnul onorific "In Serviciul Patriei" pentru ofiteri si functionari publici cu statut special cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiteri se aplica, in aceleasi conditii, si personalului contractual care ocupa functii de preot militar.

Semnul onorific "In Serviciul Patriei" pentru ofiteri, functionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiteri, si preoti militari, se prezinta sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si bareta.

Propunerile nominale pentru conferirea acestuia se trimit ministrilor, respectiv conducatorilor institutiilor centrale, pana la data de 31 august a fiecarui an, iar numarul celor care indeplinesc conditiile pana la data de 1 iunie a aceluiasi an.

Semnul onorific "In Serviciul Patriei" pentru ofiteri, functionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiteri, si preoti militari, se poate conferi in numar nelimitat.

Pentru conferirea acestui semn onorific trebuie indeplinite urmatoarele conditii: vechime in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale de 15, 20 sau 25 de ani; rezultate meritorii in indeplinirea atributiilor si in pregatirea profesionala, evidentiate prin calificative de cel putin "bun" sau "bine", dupa caz, in aprecierile de serviciu din ultimii patru ani.

Pensionarii militari pot beneficia atribuirea de bilete de tratament balnear si de recuperare, in conditiile legii: gratuit pentru pensionarii de invaliditate, in cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiza medico-militara, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti de maximum 50% din valoarea biletului, potrivit criteriilor si conditiilor stabilite prin ordin al ministrului Apararii Nationale. Numarul biletelor de tratament balnear si de recuperare, inclusiv cele care se acorda gratuit, potrivit actelor normative cu caracter reparatoriu, conditiile si modul de acordare, precum si modul de distribuire sau de decontare a acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului, mai stabileste proiectul.

Camera Deputatilor este prima sesizata cu acest proiect, Senatul este decizional. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img