vineri, 19 aprilie, 2024

Vesti proaste pentru Italia – Banca Centrala a inrautatit estimarea privind evolutia economiei in 2019

Distribuie:

Publicat:

Economia italiană va creşte cu doar 0,6% anul acesta, faţă de un avans de 1% previzionat în decembrie, din cauza escaladării tensiunilor comerciale şi a perspectivei mai slabe privind investiţiile, se arată într-un raport al Băncii Centrale, transmit Reuters şi ANSA.

Cele mai recente estimări reprezintă o veste proastă pentru Guvernul de la Roma, care încearcă să sprijine expansiunea economiei fără a încălca reglementările bugetare ale UE. 

Activitatea economică a încetinit mai mult decât se estima în semestrul doi din 2018, ceea ce va afecta negativ evoluţia din 2019. 

Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat probabil un declin al PIB-ului în trimestrul patru din 2018, după o scădere de 0,1% în precedentele trei luni, astfel încât ar putea fi în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere). Firmele şi-au redus planurile de investiţii, iar aşteptata încetinire a comerţului mondial va afecta economia ţării, se arată în raportul trimestrial al Băncii Centrale a Italiei. 

Institutul Naţional de Statistică (Istat) va publica pe 31 ianuarie datele oficiale privind evoluţia economiei în trimestrul patru din 2018. 

Guvernul de la Roma a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an, anunţând că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare. 

Pentru 2020 şi 2021, raportul Băncii Centrale a Italiei prevede o expansiune de 0,9% şi, respectiv, 1%, aproape de prognozele Executivului, de 1,1% şi, respectiv, 1%. 

De asemenea, Banca Centrală a anunţat că rata creditelor neperformante a continuat să scadă în trimestrul trei din 2018, la băncile italiene supervizate de BCE. Rata a scăzut la 9,4%, de la 9,7% în trimestrul doi din 2018.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img