marți, 19 martie, 2024

Vesti PROASTE: Taxa care va duce la concedieri si scumpirea alimentelor

Distribuie:

Publicat:

Taxa pe ambalajele nereciclate va duce la pierdere a mii de locuri de munca si la cresterea pretului alimentelor in aceasta primavara, avertizeaza producatorii.

Dupa aproape un an de discutii intre acestia si Ministerul Mediului, reprezentantii industriei alimentare vor plati din nou 2 lei pe kilogramul de deseuri nereciclate. 25 ianuarie este data limita pana la care producatorii trebuie sa depuna declaratia privind fondul pentru mediu.

Anul trecut, au achitat amenzi de sute de milioane de euro pentru ca nu au reciclat ambalajele de sticla, metal sau carton. Ministerul Mediului nu a raspuns pana acum la o solicitare legata de acest subiect.

Borcanele de sticla in care sunt ambalate iaurturile sau compotul, sticlele cu apa minerala sau conservele de metal pot fi reciclate de producatori – prin achitarea unei taxe catre firmele de reciclare – sau individual de fiecare producator.

Insa, reprezentantii industriei alimentare spun ca si acum se va repeta povestea de anul trecut. Firmele de profil nu si-au respectat promisiunile de reciclare a 60% din cantitatea de ambalaj produsa, iar amenzile au fost platite de producatori. Practic, Romania recicla doar pe hartie si ca sa evite amenzile uriase, marile companii producatoare de alimente si bauturi reciclau fictiv. Frauda a fost de 54 de milioane de euro.

Acum, spun producatorii, unele firme de reciclare au marit tarifele si de 10 ori. Asa ca sunt cateva zeci de fabrici si producatori care nu au incheiat contracte, dar nici nu au reciclat pe cont propriu, astfel incat sa respecte normele de mediu.

„La sticla am ajuns pe tona de sticla undeva la 1050 de lei in conditiile in care tona de sticla noua costa 1250 de lei, practic este de-a dreptul ilogic”, a declarat Emil Dumitru, presedintele ProAgro, citat de DIGI24.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img