vineri, 29 martie, 2024

Vezi ce semnifica ziua de 29 iulie pentru Romania

Distribuie:

Publicat:

Data de 29 iulie a fost proclamata, in conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al Romaniei – ”Desteapta-te romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.

La 29 iulie 1848, ”Desteapta-te romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic ”Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ”o adevarata Marsilieza romaneasca”.

Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, ”Desteapta-te romane!” a fost ales Imn National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991. Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img