vineri, 29 martie, 2024

Viata cu insuficienta cardiaca si diabet zaharat de tip 2

Distribuie:

Publicat:

Insuficiența cardiacă și diabetul zaharat sunt, în aproape jumătate din cazuri, afecțiuni care se asociază, înrăutățind starea de sănătate a pacientului, mai ales dacă nu sunt respectate recomandările medicilor. Și spunem „recomandările medicilor” pentru că, în eventualitatea existenței ambelor afecțiuni, este nevoie de o echipă multidisciplinară care să asigure managementul corect al acestora, respectiv cardiolog și diabetolog.

Mulți dintre factorii de risc ai acestor afecțiuni sunt aceiași: greutatea peste limitele normale, valorile crescute ale colesterolului, hipertensiunea arterială, alimentația bogată în grăsimi, lipsa de mișcare, fumatul, vârsta înaintată.

Cercetări din ultimii ani arată că insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de mortalitate prin boli cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat tip 2.

Vestea bună este că pacientul cu diabet zaharat care respectă recomandările dietetice și urmează tratamente de ultimă generație cu efect antihiperglicemiant prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta insuficiență cardiacă, datorită protecției cardio-renale asigurate de aceste terapii inovative.

Riscul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat de tip 2

Statisticile arată că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt aproape de patru ori mai expuși riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă. La rândul ei, insuficiența cardiacă este factor de risc în instalarea diabetului.

Diabetul zaharat este caracterizat de rezistența la insulină și de nivelul crescut al inflamației în organism, care afectează vasele de sânge și crește riscul de ateroscleroză, spun specialiștii.

Glicemia crescută poate duce, de asemenea, la rigidizarea arterelor, care nu se mai dilată corespunzător și împiedică circulația sângelui, favorizând totodată apariția trombilor (cheagurile de sânge).

Cum îți afectează diabetul zaharat sănătatea inimii

Dacă glicemia este mereu oscilantă, ba prea mică, ba prea mare, vasele de sânge, inclusiv cele de la nivelul inimii, au de suferit de pe urma acestui fenomen. Este bine cunoscut faptul că pacienții cu diabet au adesea afecțiuni asociate care cresc riscul de boli ale inimii, cum ar fi:

Hipertensiune arterială (tensiune crescută) – această condiție medicală împinge cu forță sângele prin artere, ceea ce poate leza pereții arteriali

Hipercolesterolemie (colesterol crescut) – excesul de colesterol se depune pe vasele de sânge și se pot forma depozite dure de plăci de aterom

Hipertrigliceridemie (trigliceride mărite) și nivel scăzut al colesterolului „bun” – această combinație este nefastă pentru elasticitatea arterelor

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img