News Flash:

"Viata dupa gratar": Amenzi de doar 1.200 de lei, anul trecut, pentru nerespectarea Legii picnicului

1 Mai 2014
1605 Vizualizari | 0 Comentarii
Amenzile aplicate in 2013 pentru nerespectarea Legii picnicului au totalizat doar 1.200 de lei, desi este evident ca legislatia in domeniu nu este respectata, dovada fiind cantitatea mare de gunoaie si de PET-uri din zonele preferate de amatorii de gratare.

 Nu de putine ori, chiar autoritatile recunosc ca evita sa dea amenzi, limitandu-se la atentionari verbale pentru a-i intimida pe petrecareti.

Minivacanta de 1 Mai readuce in discutie acest subiect, iar experienta anului trecut arata ca nivelul amenzilor este invers proportional cu cantitatea de deseuri stransa in urma iesirilor la iarba verde. Numai intr-un oras "bilantul" a fost de trei camioane de gunoaie, in timp ce dintr-o padure situata la marginea altei localitati au fost adunate trei tone de deseuri, conform responsabililor locali de la serviciile de salubritate.

Conform unui un raspuns transmis de Garda Nationala de Mediu (GNM) la solicitarea MEDIAFAX, nerespectarea Legii picnicului a fost sanctionata anul trecut prin 11 amenzi in valoare totala de 1.200 de lei, aplicate numai cetatenilor, in timp ce unii administratori de zone de picnic au primit avertismente pentru lipsa amenajarilor corespunzatoare.

In cursul anului 2013, ca urmare a constatarii incalcarii prevederilor Legii 54/2012 - Legea picnicului, au fost aplicate persoanelor fizice 40 de sanctiuni, din care 29 de avertismente si 11 amenzi, in valoare totala de 1.200 de lei, precizeaza Garda Nationala de Mediu.

Cu ocazia controalelor de anul trecut, comisarii Garzii de Mediu au constatat ca unii cetateni nu au respectat anumite obligatii legale cu privire la activitatea de picnic, respectiv au distrus panourile informative, marcajele sau indicatoarele existente in perimetrele special amenajate. De asemenea, unii au aruncat deseurile in afara locurilor stabilite in acest scop sau nu au depus selectiv deseurile in containerele inscriptionate corespunzator tipului de deseu, au parcat autoturismele in afara spatiilor special amenajate, au aprins focul in afara amenajarilor sau au refuzat legitimarea la solicitarea organelor de control.

Tot cu ocazia acestor controale, s-a constatat ca unii administratori de zone de picnic nu au respectat prevederile legale, acestia primind avertismente. Printre nereguli, s-a numarat lipsa dotarii zonei de picnic cu recipienti pentru colectarea selectiva, cu toalete ecologice, cu locuri speciale pentru vetre de foc si panouri indicatoare cu informatii referitoare la regulile pentru desfasurarea activitatii de picnic.

In acest sens, comisarii GNM au solicitat administratorilor zonelor destinate picnicului o serie de masuri cu termene stabilite, respectiv: asigurarea dotarii zonelor de picnic cu containere inscriptionate destinate colectarii selective a deseurilor, precum si cu toalete ecologice, informarea publicului, prin distribuirea cetatenilor participanti la picnic a unor extrase din Legea 54/2012 cu atentionarea asupra regulilor care trebuie respectate, dar si asupra sanctiunilor pentru incalcarea acestor reguli, delimitarea zonelor special amenajate prin marcarea corespunzatoare si indicarea orarului de functionare, delimitarea zonelor destinate vetrelor pentru foc, marcarea corespunzatoare a punctelor de colectare selectiva a deseurilor, precum si afisarea in mod obligatoriu a regulilor privind colectarea selectiva a acestora, asigurarea serviciului de salubritate, in vederea preluarii deseurilor colectate selectiv in zonele de picnic, asigurarea mijloacelor de stingere a incendiilor si infiintarea de bariere, inclusiv trasarea de brazde sau santuri pentru restrictionarea accesului auto in zonele impadurite expuse, neamenajate pentru activitati de picnic.

Anul acesta, la nivelul tuturor comisariatelor judetene ale GNM din tara sunt organizate echipe de control, in colaborare cu Politia Locala si cu Jandarmeria Romana, care patruleaza in zonele cunoscute pentru activitati de picnic, in zonele cu potential turistic, in zonele de afluenta publica consacrate, respectiv in zonele special amenajate pentru activitati de picnic, pentru asigurarea respectarii prevederilor legale.

Lege nr. 54/2012 defineste picnicul ca fiind "orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente precum si dupa caz aprinderea sau nu a focului".

Potrivit legii activitatile de picnic sunt permise doar in zone special amenajate si in zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strangerea gunoiului, pana la pastrarea linistii, incalcarea prevederilor legale putand fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

In zonele special amenajate, apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.

Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si in zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise Prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si in alte zone decat cele mentionate doar in conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Autoritatea publica locala sau centrala care administreaza zone de afluenta publica consacrate are obligatia de a prevedea in bugetul propriu sumele necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora si de a include clauze aferente salubrizarii zonelor in care se desfasoara activitatile de picnic in contractul cu operatorul local.

Potrivit legii, daca administratorul zonei de picnic nu asigura conditiile necesare pentru desfasurarea acestei activitati, poate fi sanctionat cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei

Cei care desfasoara activitati de picnic in afara zonelor special amenajate si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei. Totodata, pentru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, constructiilor, imprejmuirilor sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor se da amenda de la 100 la 500 de lei.

Amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei sunt prevazute pentru cei care aprind focul in locurile amenajate si nu il supravegheaza in permanenta.

Aruncarea deseurilor in alta parte decat in locurile special amenajate se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectiva a deseurilor de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, amenzile sunt intre 100 si 500 de lei.

Amenzi intre 300 si 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasa curat si nealterat locul in care au desfasurat activitatea de picnic, celor care arunca tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate si celor care nu respecta ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Si cei care spala obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate sau care imprastie pe sol apa uzata rezultata in urma activitatii de picnic sau o varsa in apele din vecinatate pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 200 de lei.

Aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru persoanele care nu respecta orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective sau nu parcheaza autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop.

Amenzi cuprinse intre 200 si 400 de lei pot primi persoanele care hranesc animalele salbatice, care indeparteaza, ranesc ori distrug plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit, care posteaza semne sau mesaje sau care nu pastreaza linistea si deranjeaza comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori.

Potrivit legii, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor mentionate se fac de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale si personalul imputernicit al acestora, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre agentii Politiei locale, conform competentelor stabilite prin lege.

"Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii", se arata in lege.

La iesirile in natura, romanii trebuie sa mai stie si ca, pe teritoriul ariilor naturale protejate, sunt interzise: distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, constructiile, imprejmuirile, barierele, placile, stalpii, semnele de marcaj sau orice alte amenajari aflate in inventarul ariilor naturale protejate, aprinderea si folosirea focului deschis in afara vetrelor special amenajate si semnalizate in acest scop de catre administratorii sau custozii ariilor naturale protejate, abandonarea deseurilor in afara locurilor special amenajate si semnalizate pentru colectare daca exista, potrivit Legii nr. 265/ 2006 privind protectia mediului.

Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda intre 3.000 si 6.000 de lei.

Agentia Mediafax lanseaza, cu ocazia zilei de 1 mai, odata cu inceperea sezonului de iesiri la iarba verde, o campanie numita "Viata dupa gratar", prin materiale de presa si pe pagina sa de Facebook, despre si pentru pastarea curateniei in zonele de picnic, amenajate sau nu de catre autoritati.

Posteaza pe timeline-ul Mediafax.ro poze cu zonele de picnic unde esti la iarba verde. Arata-ne ce ramane in urma ta si a celorlalti vecini de gratar.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014529 (s)