sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vice-presedintele Bancii Centrale Europene, Luis de Guindos, cere bancilor sa isi majoreze rezervele de capital

Distribuie:

Publicat:

Autorităţile europene de reglementare ar trebui să ceară băncilor să îşi majoreze fondurile proprii pentru a face faţă unor posibile tensiuni economice şi financiare, a declarat luni vice-preşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, informează Reuters, potrivit Agerpres.

 

"După părerea mea, actualele condiţii economice şi financiare impun mai multe acţiuni din partea autorităţilor macroprudenţiale pentru a creşte rezistenţa sectorului bancar şi a asigura că sistemul dispune de rezerve care să poată fi mobilizate în perioade de tensiuni", a declarat Luis de Guindos la un eveniment organizat la Riga.

Oficialul BCE a subliniat faptul că criza a scos în evidenţă cât de important este pentru bănci să îşi constituie rezerve de capital în perioade favorabile. "Într-un număr în creştere de ţări, autorităţile se gândesc să activeze rezervele de fonduri contraciclice, ca o măsură de protecţie împotriva şocurilor economice şi financiare, contribuind la reducerea riscurilor", a spus Luis de Guindos.

În România, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus recent că România deţine un fond tampon în trezorerie undeva la 40 de miliarde de lei, care asigură o finanţare de circa 5-6 luni fără să intre în piaţă. Întrebat dacă se aşteaptă la o eventuală criză economică în 2019, Teodorovici a precizat că se iau toate măsurile, astfel încât efectele pentru România să fie cât mai mici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img