vineri, 29 martie, 2024

Victor Ciorbea a decis “brusc” sa atace la CC legea care l-a impiediat pe Dragnea sa ajunga premier. “Sunt argumente beton”

Distribuie:

Publicat:

Avocatul Poporului sesizeaza joi Curtea Constitutionala in privinta Legii 90/2001, care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului.

Victor Ciorbea a declarat, miercuri, la Parlament, ca va trimite joi la Curtea Constitutionala o sesizare in privinta Legii 90/2001, cea care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care NU au suferit condamnari penale si NU se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Aceasta lege a fost invocata de presedintele Klaus Iohannis in campania electorala si este cea care l-a facut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, sa renunte la a fi el insusi propunerea PSD de premier.

„Nu vreau ca vreun mandat pe care l-as fi putut incepe eu sa fie prin fortarea unei condamnari nedrepte si a unei legi profund neconstitutionale, care nu mi-au dat posibilitatea sa cer aceasta functie pentru mine. Deocamdata”, declara Liviu Dragnea, la 21 decembrie, in momentul in care a fost la Palatul Cotroceni pentru a prezenta prima propunere de premier a PSD, in persoana lui Sevil Shhaideh.

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Intrebat, miercuri, daca va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De maine incolo vorbim, dragilor”, scrie News.ro.

Chestionat in continuare daca sunt argumente sa sesizeze CCR, Avocatul Poporului a raspuns: „O sa vedeti ca sunt argumente beton in sensul solutiei pe care o voi da maine. V-am promis ca dupa investire. O sa vedeti cate texte din Constitutie, din diverse Conventii internationale sunt incalcate, in opinia noastra”.

Fiind intrebat daca joi trimite sesizare la CCR, el a raspuns:  „Da”.

Chestionat daca legea 90/2001 incalca conventiile internationale despre care vorbeste, Victor Ciorbea a raspuns afirmativ.

La intrebarea daca contesta aceasta lege, Avocatul Poporului si-a nuantat raspunsul: „Nu stiu draga, nu se stie. Vom vedea maine. Maine dupa ce inregistrez la Curte, ca e normal sa ajunga la Curte mai intai. O sa primiti foarte frumos, cu explicatii, am facut o sinteza de cinci pagini din 15, 17. Deci aveti timp sa extrageti, sa dati tot ce este mai bun. E in temeiul acestei autosesizari despre care v-am anuntat”.

In 19 decembrie, Avocatul Poporului a anuntat ca decizia cu privire la constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede ca nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luata dupa investirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img