sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Victorie zbrobitoare marca PSD la VASLUI. Vezi rezultatele

Distribuie:

Publicat:

Partidul Social Democrat a castigat alegerile in Vaslui cu 56% din optiunile electoratului, potrivit datelor centralizate de partide din 90% din sectiile de votare din judet. La fel ca si la nivel national, PNL a obtinut 20% din voturile valabil exprimate, in timp ce ALDE si PMP au trecut la limita pragul electoral.

Aproximativ 56% din voturile valabil exprimate in judetul Vaslui au fost obtinute de catre PSD la alegerile generale din 11 decembrie, arata datele centralizate de partide din 90% din cele 527 sectii de votare.

Partidul National Liberal s-a pozitionat pe locul secund, cu 20% din optiunile electoratului, in timp ce PMP si ALDE au trecut la limita pragul electoral, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.

In schimb, Uniunea Salvati Romania a obtinut 4% din optiunile electoratului, cele mai multe voturi fiind acordate acestei formatiuni de catre votantii din mediul urban.

Prezenta la vot in judetul Vaslui a fost de 32,9%, fiind pe penultimul loc din tara la acest capitol.

In urma votului exprimat de vasluieni, PSD prinde cele mai multe mandate de parlamentar. Potrivit rezultatelor partiale, viitorii deputati social democrati sunt:

Adrian Solomon, deputat cu trei mandate la activ, Ana Birchall, care a candidat pentru al doilea mandat, Irinel Stativa, care a detinut, de asemenea, doua mandate de deputat si omul de afaceri Aurel Caciula
Viitorii senatori ai PSD sunt:

Gabriela Cretu, sotia liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, fost europarlamentar si care a candidat acum pentru al doilea mandat de senator. Un post de senator a prins si Doina Silistru, care a candidat pentru al patrulea mandat.

Potrivit numaratorii partiale, PNL are un singur senator, Nelu Tataru, care a candidat pentru cel de-al doilea mandat.

La Camera Deputatilor, PNL are doi deputati, fostul prefect Daniel Olteanu si, dupa redistribuire, avocata Oana Iovu, ambii candidand in premiera pentru posturi de parlamentar.

Din cauza scorului mic la nivel national, ALDE are sanse infime sa prinda un post de parlamentar. Castiga in schimb PMP. Astfel, Bichinet prinde un mandat de deputat. Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Corneliu Bichinet, a demisionat in luna septembrie din PNL si s-a inscris in formatiunea condusa de Traian Basescu.

Ca independent a candidat Sorin Chelmu, fostul secretar general al Guvernului Ciolos din perioada ianuarie – septembrie. Nici acesta nu a trecut pragul de 5 procente. Judetul Vaslui va avea, in urma alegerilor de pe 11 decembrie, trei senatori si sapte deputati.

Surpriza in aceste alegeri nu este rezultatul obtinut de PSD, ci faptul ca exista cetateni care pot vota cu PMP si USR. Nimeni nu poate decela care sunt motivele unui astfel de vot pentru ca pe Traian Basescu il stiu toti ce poate face, iar pentru cei de la USR nimeni nu ar putea ghici ce ar putea face. Dar, cum spunea un celebru dramaturg roman, nu-s ultimele alegeri”, a declarat presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

In ceea ce priveste procentul obtinut de PSD Vaslui, de 55% din optiunile electoratului, liderul social-democratilor vasluieni crede ca judetul are ”cei mai instruiti alegatori”. ”Ceea ce au demonstrat, de aceasta data alegatorii vasluieni este ca sunt unii dintre cei mai instruiti alegatori din tara, ca isi cunosc, respecta si voteaza pentru interesele lor. In ceea ce-i priveste pe liberali, acestia au demonstrat ca nu exista sau ca exista doar partial”, a conchis Dumitru Buzatu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img