joi, 25 aprilie, 2024

VIN la TINE ACASA! Controale de URGENTA!

Distribuie:

Publicat:

Peste 26.000 de apartamente din mai multe judete sunt nesigure in caz de cutremur, iar aproape jumatate dintre ele s-ar parbusi la un cutremur major. Doar in Bucuresti au fost identificate un numar de 2.563 de blocuri care au nevoie de consolidare structurala, fiind vulnerabile in cazul unui cutremur, arata Strategia Nationala de Locuire, un proiect de HG pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii.

Bucurestiul are cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele europene. Nu doar Capitala este expusa acestui risc, ci si alte orase din tara. 65% din populatia urbana a tarii este expusa pericolelor seismice. Cutremurele majore au avut loc periodic in Romania, evenimente fiind inregistrate in 1802, 1829, 1838, 1940, 1977 si 1986, se arata in Strategia Nationala de Locuire.

Doar in Bucuresti au fost identificate un numar de 2.563 de cladiri care au nevoie de consolidari structurale, fiind vulnerabile in caz de cutremur. Cele mai multe locuinte vulnerabile la un seism sunt cele construite inainte de 1960.

Ministerul Dezvoltarii vrea ca prin noua Lege a Locuintei sa fie interzisa locuirea in cladiri nesigure. Evacuare din apartamentele care stau sa cada la primul cutremur major se va face in baza legii, cu o clauza prin care se doreste asigurarea unei locuinte temporare sau acordarea unor vouchere/subventii prin care familiile sa poata locui cu chirie pana la finalizarea lucrarilor de consolidare.

“In cazul in care mutarea proprietarilor din locuintele nesigure (care reprezinta pericol pentru viata proprietarilor/locatarilor) nu este posibila datorita refuzului proprietarilor, se propune instituirea unui mecanism de expropriere si consolidare a respectivelor locuinte”, se arata in Strategia Nationala de Locuire.

Mare parte din valoarea consolidarii unui imobil va veni de la bugetul de state si de la cele locale, insa si proprietarii vor contribui cu sume, in functie de venituri. Familiile cu venituri mici nu vor contribui cu mai mult de 10% din venitul intreg al familiei. Cei cu venituri mai mari vor acoperi integral cota parte din valoarea lucrarilor de reabilitare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img